Ennyire aránytalan a brit választási rendszer

0

Több rövid posztban próbáljuk megmutatni a következő napokban a csütörtöki brit parlamenti választás pár érdekességét. Kezdjük a rendszer aránytalanságait bemutató összefoglalóval.

Sokan és sokszor kárhoztatták már a brit választási rendszer aránytalanságát, és ezek a hangok alighanem most újult erővel szólnak majd, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy alaptalanul.

Nézzünk pár érdekességet!

A győztes mindent visz elve azt jelenti, hogy elég egy adott választókerületet megnyerni a bejutáshoz, nincsen lista, ezért minden szavazat, amit nem a győztesre adnak, elvész.

Így fordulhatott elő, hogy míg a Skót Nemzeti Pártnak 1 millió 450 ezer szavazat 56 képviselői helyet ért, addig a UKIP-nek 3 millió 870 ezer (azaz a duplája) 1 azaz egy helyet. Más szóval, az SNP a szavazatok 4,8 százalékával szerzett 56 helyet, a UKIP 12,7 százalékkal 1 helyet.

A Zöldek 1 millió 150 ezer voksa szintén 1 helyet ért, míg a Liberális Demokraták 2,4 millió szavazata 8 helyet.

Így aztán annak ellenére, hogy az elmúlt években a kisebb pártok (legjobb példa erre a UKIP) látványosan előretörtek, mégis úgy alakult, hogy 1970 óta nem szerzett több angliai képviselői helyet a két nagy párt, mint most.

Végül pár sorban arról, hogy milyen alacsony aránnyal is be lehetett jutni a parlamentbe: Alasdair McDonnell, az északír szociáldemokrata SDLP színeiben a szavazatok 24,5 százalékát megszerezve nyert Belfastban, megelőzve a második helyezett Jonathan Bellt (22,5 százalék) és Paula Bradshaw-t (17,2 százalék).

Share.

About Author

Leave A Reply