„Ennyiből nem lehet eltartani egy családot”

0

Orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók ezrei vonultak fel tiltakozva a hétvégén Varsóban, több pénzt követelve az egészségügy működésére. A végzett, fiatal orvosok közül minden tizedik már külföldön dolgozik.

Lengyelország minden részéből jöttek felvonulók, akik a varsói városháza szerint mintegy hatezren voltak. Az egészségügyben dolgozók alacsony bérei okozta „katasztrófára” és a fiatal orvosok külföldre vándorlására akarták felhívni a figyelmet.

„Hat év egyetem és 13 hónap gyakorlat után 2200 zlotyt (mintegy 156 ezer forint) keresek” – magyarázta egy katowicei rezidens, hozzátéve: „ennyiből nem lehet eltartani egy családot”.

Több tiltakozó szerint Lengyelországban már most is kevés az orvos, a helyi sajtó pedig arról számolt be, hogy a végzett, fiatal orvosok tizede már külföldön van, az ápolók közül pedig még többen dolgoznak olyan országokban, ahol sokkal kedvezőbbek a bérek és a munkakörülmények. A lengyel orvosok között pedig akad, aki heti nyolcvan órát dolgozik.

A tiltakozás konkrét követelése az volt, hogy a lengyel bruttó hazai termék jelenlegi 4,5 százalékáról a kormány, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával összhangban, emelje 6,8 százalékra az egészségügyre fordítandó összeget. A kormány a nyáron úgy nyilatkozott: ez 2025-re valósulhat meg, ami hatalmas felháborodást keltett a lengyel egészségügyben.

A felvonulás végeztével felszólalt az egészségügyi miniszter, Konstanty Radziwill, aki a korábbi, liberális kormányokat tette felelőssé az egészségügy problémáiért, s azt ígérte, hogy a kormányzat minden évben növelni fogja az egészségügyi kiadásokat.

Share.

About Author

Leave A Reply