Ennyibe kerül az áram Európa nagyvárosaiban

0

Vajon melyik európai nagyvárosban mennyit kell fizetni az elektromos áramért? És hol áll Budapest ezen a listán? Nos, a helyzet az, hogy meglehetősen hátul, ami viszont ebben az esetben kifejezetten jó hír.

Hagyjuk most a magyar rezsiharc politikai vonatkozásait, maradjunk a számoknál, annál is inkább, mert ezek ebben az esetben a legkevésbé sem unalmasak.

Az a táblázatból is jól látszik, hogy Budapest a lista vége felé helyezkedik el, konkrétan csak Vilniusban, Bukarestben, Szófiában és Belgrádban olcsóbb egy kWh áram (az egyszerűség kedvéért eurócentben megadva), mint a magyar fővárosban.

A legdurvább a helyzet Koppenhágában, ahol több mint 31 eurócentet kell fizetni egy kWh áramért, és majdnem ugyanennyibe kerül Berlinben is. A dobogóra még Madrid fért fel (25,55 cent), majd Lisszabon (23,61), Dublin (22,97), London (20,34), Róma (19,89), Brüsszel (19,79), talán némi meglepetésre Prága (19,10) és Párizs (18,90) következik a TOP 10-ben.

Ez mind szép, mondhatnátok, de mi a helyzet, ha a fizetéseket is figyelembe vesszük, amiből ezeket az összegeket ki kell fizetni?

Nos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss (2017. december) elemzése szerint ha a vásárlóerő-paritást vesszük alapul, akkor a villamos energia és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát tekintve a magyar főváros a középmezőnyben (annak is inkább a tetején) helyezkedik el.

Magyarán olcsó ugyan az áram, viszont alacsonyak a fizetések, és így már inkább csak átlagos a kép a Pénzcentrum összeállítása szerint.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/youngkyu)

Share.

About Author

Leave A Reply