Elvisz a boeman

0

A boeman kb. ugyanaz a holland gyerekeknek, mint a magyaroknál mondjuk a Krampusz, szóval ő az, akivel ijesztgetik őket a felnőttek, ha az szeretnék, hogy olyasmit tegyenek (vagy egyenek…) meg, amit nem szeretnének. További helyi népi bölcsességekkel a Hollandokk oldal szolgál.

„Szegény holland gyerekek sajnos nem tudhatják, hogy a répától jobban tudnak majd fütyülni, nekik egyszerűen azért kell répát rágcsálniuk, hogy jó legyen a szemük.

„Een kruisje in je muggenbult helpt tegen jeuk”

Ha a körmöddel egy kis keresztet mélyesztesz a szúnyogcsípésre, elmúlik a viszketés. Nálunk mondjuk bevált, és állítólag elalvás előtt ez a legjobb módszer, mert könnyen eltereli a figyelmet. Hatása nagyon rövid távú ugyanis.

Más kérdés, hogy Hollandiában még soha nem sikerült szúnyoggal találkoznunk, ezzel szemben a legyekkel már komolyabb csatákat kell vívnunk, ha betévednek hozzánk.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

„Niet de deur uit zonder ontbijt”

Reggelizzetek, mielőtt útra kelnétek! Az elhízásra 4x kevesebb esélye van a reggelizőknek, már csak azért is, mert nem esnek kísértésbe, ha korgó gyomorra nasizni támadna kedvük.

Ezt a magyar gyerekek is pontosan így tudják, akiket ráadásul nem feltétlenül etetnek csokis kenyérrel reggelenként. (…)

„Van tv kijken krijg je vierkante ogen”

A TV-nézéstől négyszögletes lesz a szemetek. 🙂 Ez majdnem jobb, mint a puha orr a hazugság leleplezésére. Azonban a TV-nézés elvileg nem rontja a szemet, csak irritálhatja, ezért a felnőtteknek is tanácsos kétóránként 15 perc szünetet tartaniuk, bármilyen monitort is bámulnának éppen.

„Als je kauwgom doorslikt, krijg je een kauwgomballenboompje in je buik”

Ha lenyeled a rágót, rágófa nő a pocakodban. Esetleg összetapadnak a beleid, vagy ha mégsem, akkor 7 évig a gyomrodban marad. Bár a kisgyerekek számolatlanul képesek falni a rágót, problémát csak nagyobb mennyiségben tud okozni. (…)

És hogy mi mindennel szokás még a gyerekeket ijesztgetni? Ami az angoloknál a Boogeyman, az a németeknék a Krampusz, mifelénk a Bákász és a Bumbus a legfélelmetesebb. A holland ijesztgetős szörny a boeman, de őszintén reméljük, hogy a komoly ijesztgetés kiment már a divatból.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Rengetegen mennének külföldre, de vannak kérdőjelek

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

Leave A Reply