Elveszik a székeket a britektől

0

Ugyan a britek konkrét kilépése még elég messze van, de már most erősen folyik a készülődés a Brexit utáni időszakra. Például az Európai Parlamentben, ahol már azt számolják, hogyan áll össze a testület a távozás után.

Az Európai Parlament alkotmányos ügyekért felelős szakbizottsága például most azt javasolta, hogy 2019 után negyvenhat képviselővel kevesebben üljenek az EP-ben.

Külön érdekesség, hogy a tervek szerint a jövőre esedékes parlamenti választást már Nagy-Britannia nélkül tartják meg, így kiesik a 73 brit képviselő. Az így felszabaduló helyek közül az említett negyvenhatot „tartalékolják”, míg 27-et szétosztanak a tagországok között.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Méghozzá úgy, hogy a jelenleg kissé alulreprezentált országok (ilyenből 14 van, például Franciaország és Spanyolország is közéjük tartozik, Magyarország viszont nem) kapnának plusz helyeket.

Még érdekesebb a fennmaradó 46 hely sorsa. Az Eurológus szerint egyrészt ezekből adnának mandátumot az esetleg újonnan csatlakozó országoknak, vagy ez lehetne egy összeurópai lista alapja.

Ez a lista országok fölött állna, azaz minden tagállamban lehetne rá szavazni. Azért ez még odébb van, különösen, hogy a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt sem támogatja.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Keresd nálunk!

(Fotó: europarl.europa.eu)

Share.

About Author

Leave A Reply