Élve eltemetve Hongkongban

0

Hongkong mostanában elsősorban a forradalmi helyzet és az összecsapások miatt kerül be a helyzetbe, ám a város nem csak emiatt van különleges helyzetben: azért is, mert földrajzi adottságai miatt szinte lehetetlen terjeszkedni, így 7,5 millió lakosának egy része egészen nyomorult körülmények között él.

A csillagászati lakbérek miatt a hongkongiak egyre nagyobb része nem tudja megengedni magának az emberhez méltó otthont, folyamatosan terjednek a minilakások, melyeket a helyi szlengben csak „koporsófülkének” neveznek.

A helyzet annyira súlyos, hogy már az ENSZ is elítélte ezeket a rémálomszerű „lakhelyeket”, mondván, hogy azok „támadást jelentenek az emberi méltóság ellen”. Ennek ellenére mintegy 200 ezer ember (azaz kb. Debrecen teljes lakossága) él ilyen helyeken.

„Egy nap hazajöttem és elsírtam magam” – mondta a National Geographicnak Benny Lam, aki fotósorozatot készített az embertelen körülmények között élőkről. A „Csapdában” címet viselő alkotás valóban megrázó.

„Azt mondhatnánk, mit érdekel ez minket, minek foglalkozzunk velük, hiszen ezek az emberek nem részei a mindennapjainknak. Csakhogy ez nem igaz: ők azok, akik felszolgálnak az étteremben, ahol eszünk; ők a biztonsági emberek a plázákban; ők szállítják házhoz a megrendelt dolgainkat” – írta Facebook-oldalán.

„Az egyetlen különbség köztünk az otthonunk. Ez az emberi méltóság kérdése” – tette hozzá Benny Lam.

A „koporsófülkék” jellemzően maximum 12 négyzetméteres „otthonok”, de akadnak ennél kisebbek is. A 63 éves Wong Tat-ming, aki korábban taxisofőrként dolgozott, de egy súlyos betegség elvette tőle a megélhetését, kevesebb, mint 2 négyzetméteren (!!) húzza meg magát – havi 90 ezer forintnak megfelelő hongkongi dollárért.

Kényszerből külön élő házasok

Share.

About Author

Leave A Reply