„Elszorul a szívem, amikor a szüleim otthon hagyom”

0

Szabolcs és Anett néhány éve döntöttek a kiköltözés mellett. Mindketten vezető pozícióban dolgoznak Csehországban működő nemzetközi cégeknél. A mérnök Szabolcs 2014 nyarán költözött Brünnbe, Anett közel egy évvel később, húsvétkor követte.

„Könnyű azt mondani, itt mennyivel magasabbak a bérek, de azért a napi megélhetésnek is vannak költségei. Lehet, hogy itt Csehországban magasabbak a bérek, az én esetemben inkább a nagyobb előrelépési lehetőségek vonzottak” – mondta Szabolcs a HírTV-nek.

„Nem arra kell gondolni, hogy dupla annyit keresünk, mint Magyarországon, mert ez nem így van. Mindenhol meg kell dolgozni a pénzért, de talán jobban megbecsülik az embert, és kicsit jobban megfizetik” – tette hozzá az értékesítési vezetőként dolgozó Anett.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Szabolcs még mindig küzd a honvággyal és nehéz szívvel tér vissza Csehországba egy-egy otthoni látogatást követően. Szerinte sok mindennek változnia kellene ahhoz, hogy a magyar fiatalok visszatérjenek.

„Nagyon szeretek külföldön dolgozni és élni. Éltem fél évet Malajziában, óriási volt. Brünn kicsit közelebb van, egy-egy hosszabb otthontartózkodás után ahogyan az utcából kigurulok az autóval és a szüleim még mindig integetnek… kicsit elszorul az ember szíve, amikor a szüleim otthon hagyom” – mesélte Szabolcs.

A fiatal mérnök szerint Magyarországnak nagyon sok mindenben nagyon nagyot kellene változnia. Úgy tapasztalta, hogy az apró dolgok elintézése is nagyon nehézkesen megy Magyarországon.

„Most adtam el a cseh autóm, gyakorlatilag egy nap alatt minden elintéztem” – vont párhuzamot.

Magyarországon vannak olyan területek, melyek nem a köz javát szolgálják, hanem csak egy bizonyos rétegét, mégis prioritást élveznek. Az egészségügyet például jóval magasabbra kellene pozícionálni – vélekedett.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/Tomasz_Mikolajczyk)

Share.

About Author

Leave A Reply