Elszakítva a családtól: elegük van az ausztriai magyaroknak

0

Ausztriában és Németországban is rengeteg magyar él, akiket a járvány az elmúlt hetekben elszakított az otthonuktól. Köreikben egyre nagyobb a felháborodás, miként azt egyikük, Zé rövid levelében megírta. Közben vannak, akik már aláírást gyűjtenek a magyar gyakorlat megváltoztatását kérve.

„Arra gondoltam, hogy lehetne egy poszt az Ausztriában és Németországban rekedt magyarokról, akik azért nem láthatják a családjukat, mert 2 hét karantén vár rájuk, ha megpróbálnak hazalátogatni.

Számomra az a felháborító ebben a dologban, hogy szinte már mindenki kivétel, az ingázó, a vállalkozó, az üzletember stb… Otthon újraindult az élet, kávézók, éttermek, strandok nyitva, mindenki oda megy, ahova akar.

Aki meg itt, Ausztriában él nagyrészt, de a családja otthon van, rákényszerül a maradásra, mert a munkája miatt nem tud 2 hét karantént bevállalni. Ausztriában alig vannak új megbetegedések, ami persze nem jelenti, hogy nincs jelen a vírus, de szerintem nem jelentünk fenyegetést már senkinek.

Én például családommal Tirolban élek egy kis faluban, ahol él kb. 400 fő, szinte senkivel nem találkozunk, két ló a szomszédunk, nincs senki a közelünkben amióta kirobbant ez a vírus.

Szeretnénk hazamenni par hétre, de nem akarom, hogy az egyéves gyerekemet napi kétszer felverje a kaputelefon a rendőri ellenőrzés miatt és nem szeretném, ha be lenne zárva egy erkély nélküli 60 m2-es lakásba.

Jó lenne, ha az enyhítéseknél ránk, külföldön élő magyarokra is gondolnának! Vannak szüleink, rokonaink, akik nagyon varnak minket, szét vagyunk szakítva és nem tehetünk semmit.

A zárt Facebook-csoportokban nagyon sokan mérgelődnek emiatt, jó lenne, ha valahol legalább egy nyilvános cikk, vagy poszt születne ezzel kapcsolatban! Ez itt egy központi probléma.”

„Életben tartani” a hazavágyókat

Ezt írta tehát Zé és szinte az ő levelével párhuzamosan érkezett egy aláírásgyűjtés linkje ugyanebben a témában. Abban azt írják, hogy miután a magyar határokat márciusban a Covid-19 miatt lezárták, a külföldön dolgozó magyarok csak a 2 hetes karantént vállalva léphetnek be az országba.

„A mai világban a munkahely elvesztését senki nem meri kockáztatni. De az nem megoldás, hogy családok hónapokat ne találkozzanak.

Hány ezer ember van, aki ingázó, de nem heti, hanem 2-3 havonta tud jönni csak a munkája miatt, de ez most még több lenne. Ezek az emberek nem vállalkozók, nem üzletemberek, csupán családfenntartók, ami talán a LEGFONTOSABB. Ezért kérjük a 2 hetes karantén lazítását vagy egy dátumot, ami legalább „életben tartaná” a hazavágyókat.

Amit jelenleg csinálnak annak semmi értelme. Az ingázók is bevihetik a vírust, mert az ingázó papír nem ad ellene védettséget. Akik nem ingáznak, azok is dolgozó emberek és önök arra kérnek minket, hogy válasszunk a munka és a család között.”

A petícióban azt kérik, hogy a magyar állampolgárok számára ne legyen kötelező a 14 napos hatósági karantén és fogadják el a külföldön elvégzett hatósági Covid-19 tesztet is.

(Fotó: pixabay.com/longleanna)

Share.

About Author

Leave A Reply