Elmentek otthonról

0

A Külső-Hebridákkal valahogy úgy van az ember, hogy turistaként fantasztikus odalátogatni, ám ott élni nem lehet valami szívderítő dolog. Ez nem csak légből kapott vélekedés, amit az is bizonyít, hogy lassan az utolsó család is elköltözött, tucatjával állnak magukra hagyottan a házak. Most akár kisebb fordulópont is következhet a nem túl szívderítő történetben – de hogy jön mindehhez egy angol punk rock banda egykori dobosa?

A Hebridák egy gyönyörű szigetcsoport Skócia nyugati partjainál. Értelemszerűen a Belső-Hebridák (köztük Isle of Skye, Jura, Islay és társaik) fekszik közelebb a nagy szárazföldhöz, és már ez is viszonylag ritkán lakott.

A Külső-Hebridák több mint 100 kisebb-nagyobb szigetből áll, ezek közül 15-ön élnek emberek, de egyre több olyan házat találhatunk, melyet sorsára hagytak a tulajdonosok, akik máshol keresik a megélhetést.

John Maher Manchesterben született és 16 évesen lett a hetvenes évek egyik meghatározó punk rock bandája, a Buzzcocks dobosa. Az együttes 1981-ben feloszlott (hogy aztán 1989-ben ismét összeálljon, és a mai napig aktív maradjon), főhősünk pedig mindenféle mással, egyebek mellett fotózással kezdett foglalkozni.

Aztán 2002-ben úgy döntött, hogy Manchesterből az Isle of Harrisre költözik, ahol a mai napig is él. Nem hagyott fel persze a szenvedélyével sem, mi több, új témát is talált magának.

Itt ér össze a történet két szála, hiszen John Maher a Külső-Hebridák elhagyott otthonait kezdte fotózni, amiből augusztus végéig még látható egy kiállítás is Glasgowban.

„Személyes projektként indult, de váratlan hatása lett, mert a fotóim nyilvánosságának köszönhetően valós esély van arra, hogy a bemutatott házak legalább egyikébe beköltözhet egy család, ami azt is bizonyítja, hogy egy ilyen kiállítás több lehet, mint a múltba révedés, a jövőt is megváltoztathatja” – büszkélkedett a fotós.

John Maher egyébként érdekes módon eleinte mindig éjszaka, teliholdkor fényképezett, aztán egyre gyakrabban tért vissza nappal is a helyszínekre, hogy a belülről is megörökítse a házakat.

Az eredmény annyira lenyűgöző lett, hogy a Külső-Hebridák önkormányzata, a Tighean Innse Gall a Carnegie Trusttal együttműködve elkészített egy tervet, melynek lényege, hogy minél több omladozó házat újraépítsenek.

Alighanem ez a legnagyobb siker.

Share.

About Author

Leave A Reply