Elmennek a fiatalok és nem jönnek mások

0

Miközben a magyar elvándorlás úgy tűnik, beállt egy szintre, a hazatérőkön kívül érkezni nem nagyon érkezik gyorsan alkalmazható munkaerő, így nem csoda, hogy egyre nagyobb a hiány. Hogyan látszik mindez egy Amerikában élő magyar szemével?

A kettős állampolgárként az Egyesült Államokban élő Simon Géza az ottani helyzetből indul ki, amikor a Magyar Nemzetben arról ír, a 320 milliós országban negyvenmillió törvényes és legalább 13 millió törvénytelen bevándorló él, és a szám egymillióval bővül minden évben – csak a jogszerűen érkezők körében.

Rettenetes ötlet korlátozni a bevándorlást?

Donald Trump elnök eltökélt szándéka, hogy felére csökkentse a bevándorlást. Elhatározása heves ellenállást váltott ki üzleti körökben. A The Washington Post kikérte 18 vezető közgazdász véleményét. Közülük 16 úgy vélte, ez rettenetes ötlet.

„A bevándorlás korlátozása tartósan alacsony gazdasági növekedésre ítélne bennünket, és növelné a gazdasági hanyatlás veszélyét” – mondta az egyik.

„Korszerűsíteni kell a rendszert, de felére csökkenteni a bevándorlást káros hatással van a gazdaságra” – vélekedett egy másik. Miért? Mert munkaerőhiány van az országban.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Hogyan lehetséges, hogy évi több mint egymilliós bevándorlás mellett munkaerőhiány van – teszi fel a kérdést a szerző. A válasz egyszerű: a jóléthez társuló bőkezű szociális rendszer lehetővé teszi, hogy aki akar, segélyből éljen ahelyett, hogy mondjuk minimálbérért dolgozna.

„A bennszülöttek körében a fizikai munka elvesztette a tekintélyét. Következésképen az oktatási rendszer egyre kevesebb figyelmet fordít a szakképzésre. Öröklött vagyonból él sok fiatal anélkül, hogy dolgozna, a megtakarítások pedig lehetővé teszik a dolgozók számára a korai nyugdíjba vonulást.

Tudóscsábítás és agyelszívás

Hasonló a helyzet a gazdag nyugat- és észak-európai országokban. Ott is elsősorban a munkaerőhiány, és nem az emberi jogok védelme teszi szükségessé az erőltetett bevándorlást” – írta Simon Géza.

„Mosolyognom kell – némi elégtétellel –, amikor brit egyetemi tanárok panaszkodnak, hogy a Brexit el fogja lehetetleníteni a munkájukat, mert véget vet a fiatal kutatók beáramlásának.

Így van ez az Egyesült Államokban is; magam tapasztaltam. Az egyetemeken az alapkutatás szinte elképzelhetetlen fiatal külföldi munkatársak nélkül. A Szilícium-völgyben is toborozzák a külföldi tehetségeket. A tanulmányutakból, a csereprogramokból sokszor bevándorlás lesz. Úgy hívják ezt, hogy tudóscsábítás és „agyelszívás”. A gazdag Nyugat így tartja fenn a versenyképességét a kevésbé szerencsés országok kárára.

Mi a helyzet velünk, magyarokkal?

Mindez minket, magyarokat hátrányosan érint. Nálunk át- és elvándorlás van. Ami a Nyugatnak önérdek és előny, nekünk gond, teher, lappangó veszély. Magyarországnak is szüksége van képzett munkaerőre, de ilyen a vándorok között vagy nincs, vagy ha van, nem nálunk keres munkát.

Ezen a téren a kormány rugalmasabb lehetne, hátha akad egy-két ápoló, vegyész, lakatos vagy egyéb műszaki segéderő, aki hajlandó lenne Magyarországon letelepedni. Ezzel Brüsszel követelésein is enyhíteni lehetne.

Tőlünk elvándorolnak a tehetséges fiatalok, és helyettük nem jönnek mások” – vonta le a következtetést Simon Géza.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/Eliens)

Share.

About Author

Leave A Reply