Elkezdheti szívatni az EU a briteket

0

Hiába hárult el minden akadály az elől, hogy a brit kormány benyújtsa Brüsszelnek kilépési kérelmét (amit várhatóan még ebben a hónapban meg is tesz), az Európai Unió akár hónapokig is várakoztathatja az Egyesült Királyságot.

Az Európai Unió ugyanis a Bloomberg hírügynökség értesülése szerint fontolgatja, hogy csak június végén kezdi meg a formális tárgyalásokat Nagy-Britanniával a Brexit feltételeiről.

A júniusi időpont előtt ugyan április elején és májusban is lesz egy-egy európai uniós csúcsértekezlet, ám az EU-tagállamok vezetői ezeken csak előkészítik a válási folyamatot.

A tényleges munka csak azután kezdődhet el, miután az uniós kormányok erre felhatalmazott miniszterei kidolgozták az uniós tárgyalóknak szóló részletes utasításokat. Ezek a miniszterek tanácskoznak június második felében, éppen egy évvel a Brexit győzelmét hozó brit népszavazás után.

A referendum után számos európai vezető sürgette a 2016 júliusában megalakult új brit kormányt, hogy nyújtsa be az európai alapszerződés 50 cikkelye szerinti kilépési kérelmét, mert ha már így alakult, jobb gyorsan eloszlatni a Brexittel kapcsolatos politikai-gazdasági bizonytalanságot. Theresa May azonban időt kért, hogy felállítsák a tárgyalódelegációjukat és kidolgozzák stratégiájukat.

Angliai és írországi munkák a Határátkelő neked kifejlesztett oldalán!

Most fordulhat a kocka: az EU húzhatja az időt, ami a briteket idegesítheti, hiszen a szigetország vállalatai szeretnék minél előbb megtudni, milyen feltételek között folytathatják tevékenységüket a következő években – jegyezte meg a napi.hu.

Az alapszerződés értelmében két év alatt kell megállapodni a kilépés feltételeiről, ha egy uniós tagállam a válás mellett dönt. Ezután az Európai Parlamentnek és az tagországok nemzeti parlamentjeinek is rá kell bólintaniuk az egyezségre. Ezért London már 2019 őszére le akarja zárni a folyamatot.

További ütközési pont a felek között, hogy a britek egyszerre akarnak tárgyalni a kilépés feltételeiről és a független Nagy-Britannia és az EU közti új kereskedelmi szerződésről, amit viszont Brüsszel elutasít.

Share.

About Author

Leave A Reply