Elkerülhetetlen a jelentős béremelés

2

Csak béremeléssel lehet megállítani a munkavállalók elvándorlását – ebben körülbelül mindenki egyetért. A szakszervezetek szerint a vállalkozások viszont erre saját erőből nem képesek.

A munkavállalók és a munkáltatók érdekképviseletei szerint is a bérek jelentős emelésére van szükség ahhoz, hogy fékezni lehessen a szakemberek elvándorlását.

A vállalkozások azonban erre kizárólag saját erőből nem képesek, a kormánynak is segíteni kell, például a foglalkoztatást sújtó közterhek mérséklésével.

Te hazajönnél havi 400 ezer forintért?

A Liga Szakszervezetek többéves bérfelzárkóztatási programot dolgoz ki, a tervek szerint a társkonföderációkkal közösen – mondta a Liga új elnöke a konföderáció jövőjéről tartott sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint.

Doszpolyné Mészáros Melinda hozzátette: várhatóan a jövő hét elején kezdik meg a tárgyalásokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkaadói oldalának képviselőivel.

Elkerülhetetlennek tartja a reálbérek emelését a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is – írja a Kamara Online. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke nemrég azt mondta, hogy Magyarországon ma már a legtöbb ágazatban a munkaerő hiánya okozza a legnagyobb gondot.

A kedvezőtlen demográfiai folyamatok mellett jelentős mértékben nőtt a munkavállalók elvándorlása, mely az elmúlt két évben erősödött fel igazán. A jelenség egyik fő oka a jelentős bérszakadék Magyarország és az Európai Unió más tagállamai között.

Rolek Ferenc szerint ezért hosszútávon a hazai reálbérek emelkedése elkerülhetetlen, melynek sok vállalkozásnál azonban a jövedelemteremtő képessége szab gátat.

Magyarországon is jól lehet járni a határátkeléssel

(Fotó: Egrian)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Esetleg lehetne csökkenteni a munka adóterheit? És / vagy sávossá tenni az adórendszert a bér nagysága szerint? Mondjam még? 🙂

    • Ha savossa teszed az adot akkor a tobbet (1-2-3-••• mio per ho) keresok mennek ki panikszeruen kulfoldre. De akkor legalabb tobb pincer lesz m.o-m 😉

Leave A Reply