Elképesztő város épül Kínában

0

Amikor nap nap után sorra dőlnek meg a melegrekordok Magyarországon, és amikor az Egyesült Államok kifarol a párizsi klímaegyezményből, nehéz optimistának maradni a környezetünkkel kapcsolatban. Vannak azért egészen érdekes és szívderítő kezdeményezések is.

A legutóbbi például meglepő helyről, egyenesen Kínából érkezett. Illetve kérdés, mennyire meglepő, hiszen az utóbbi években egyre több jelét látni annak, hogy megpróbálják minél zöldebbé varázsolni a nagyvárosi lakókörnyezetet.

Még ehhez képest sem akármi az a kezdeményezés, amivel előrukkoltak: megépítik ugyanis a világ első „erdővárosát”. A tervezéssel Stefano Boerit bízták meg, és az építkezés már javában zajlik is a Hangcsou tartományban fekvő Liuzhouban.

(A helyzet abból a szempontból is érdekes, hogy az erdőváros a már meglévő mellé épül, és gyorsvasúttal, valamint elektromos autóval lesz megközelíthető. Két saját kórháza, és jó pár iskolája lesz, miközben már készülnek a tervek arra, miként lehet majd önfenntartóvá tenni.)

Amikor kész lesz, a városban 30 ezer ember él majd. A rengeteg növénynek köszönhetően a település közel 10 ezer tonna széndioxidot és 57 tonna szennyező anyagot nyel majd el, miközben 900 tonna oxigént termel – mindezt évente.

Ehhez azért elég sok növény kell, és lesz is: száz fajta körülbelül egymillió példányát ültetik el, miközben gyakorlatilag minden elképzelhető felületre fa kerül, összesen 40 ezer darab.

Ha minden jól megy, az erdővárosba 2020-ban költözhetnek be az első lakók.

(Fotó: stefanoboeriarchitetti.net)

Share.

About Author

Leave A Reply