Elképesztő munkaerőhiány van az osztrák hüttékben

0

Annyi ember hiányzik az ausztriai idegenforgalomból, hogy a munkaadók korábban elképzelhetetlen ajánlatokkal csábítják a külföldi munkavállalókat. Közben a szakszervezetek tiltakoznak.

A helyzet annyira súlyos, hogy már a legforgalmasabb hüttékben is hajlandók a téli csúcsidőszak idején is szabadnapot adni a munkavállalóknak, ami korábban teljességgel elképzelhetetlen volt.

Nem csoda, az Osztrák Gazdasági Kamara adatai szerint jelenleg 9000 (igen, kilencezer) ember hiányzik az idegenforgalomból. A munkaadók a külföldiek munkavállalását szorgalmaznák, amin viszont a szakszervezetek akadtak ki.

AUSZTRIAI MUNKÁK (NEM CSAK HÜTTÉKBE) A HATÁRÁTKELŐN

A kamara szabadidős turizmusért felelős osztályának elnöke, Petra Nocker-Schwarzenberg szerint elsősorban az ország nyugati felében, a legnagyobb és legnépszerűbb sírégiókban van nyomasztó munkaerőhiány – főként szakácsokból, pincérekből és egyéb szakemberekből.

„Síoktatónk még van elég, azonban a síkölcsönzőkben és a hotelek wellness részlegeiben már nincs elegendő személyzet. Vannak szakképzett idegenvezetőink, akik a szükséges idegen nyelvet nem beszélik. Vannak embereink, akik beszélik a szükséges idegen nyelvet, azonban idegenvezetőként nem megfelelő a végzettségük. Még a legnépszerűbb síhüttékben is ajánlanak a munkavállalóknak heti legalább egy pihenőnapot, ez egy évvel ezelőtt még leképzelhetetlen lett volna” – mondta a napi.hu írása szerint Petra Nocker-Schwarzenberg.

A kamara szakértője nem lát más alternatívát a probléma kezelésére, mint a bevándorlás megkönnyítését, utalt arra, hogy 2009 óta legalább 40 ezer új munkahely keletkezett Ausztriában.

Plakáton az ausztriai magyar sikersztori

(Fotó: pixabay.com/pasja1000)

Share.

About Author

Leave A Reply