Elképesztő holland törvények

0

A „normál” törvények egyszerűek: ne lopj, ne ölj. Ezekkel nincs is gond. De mi van a különlegesekkel? Ha minden törvényt be akarsz tartani akkor ezeket is ismerned kell – ezeket szedte össze Hollandiából Vera.

„Tilos Télapónak öltözni Deventerben

A polgármester évente kijelöli a dátumot, amikor a Télapó megérkezik a városba. (Hollandiában a Télapó gőzhajóval érkezik Spanyolországból, ahol él.) Ez előtt az időpont előtt és december ötödike 00.00 óra után tilos egészében vagy részben Télapónak öltözni vagy annak álcázni magad – írja Deventer Általános Helyi Rendelete.

Szerencsére ez a tilalom csak a közterületekre vonatkozik, „földalatti” Télapó- találkozókat egész évben lehet szervezni. A Télapó segítőire, a (Zwarte) Pietekre nincsen semmilyen előírás, így az ő viseletük nem tiltott.

Repülési tilalom a galambokra Urk-ban és Leystad-ban

A galambtartás elvileg ártalmatlan, de Urk kijelölte a fel- és leszállási idejüket. Meghatározott napokon ezeknek a madaraknak nem lehet kirepülni reggel 8 és délután 18.00 közt.

Itt világos az ok is: ilyenkor löveti ki az önkormányzat a vadgalambokat. A vadászok nem tudnak a vadgalamb és egy verseny- vagy postagalamb közt különbséget tenni. Ez a szabály tehát a „hobbigalambokat” védi. Vasárnap, a „pihenőnapon”, Urkban egyáltalán nem szabad kirepülniük.

Tilosak a krétarajzok (pl. Flevoland)

A legtöbb önkormányzatban tilos előzetes engedély nélkül „krétával, mésszel, szurokkal/kátránnyal, színezőanyaggal vagy festékkel egy képet, betűt, számot vagy rajzot készíteni/felvinni”. A célja ennek az, hogy megelőzze a reklámok készítését, de a krétával rajzoló gyerekek is megsértik a törvényt.

2017-ben Franc Pommer ügyvéd egy széles körű elemzést írt a témában. Szerinte a szabályoknak megvalósíthatóknak is kell lenniük.

Ő azt írta: a járdán rajzoló kisgyerekeknek nem szükséges előzetes engedélyt beszerezniük az önkormányzattól. Mivel a követelmény ésszerűtlen így nem valószínű, hogy a gyerekek törvényt sértenének, ha a járdán rajzolgatnak.

Mindenesetre eddig ezért még nem történt letartóztatás. Olyan már igen, hogy az önkormányzat közbelépett és a rajzokat haladéktalanul el kellett távolítani.

Tilos az ugatás Rotterdamban

Nem kell aggódni, nem minden „vaú” jár bírsággal. Ez a 2013-as tilalom ott érvényes, ahol a kutyaugatás komoly kellemetlenségeket okoz, így ezt könnyebb kezelni. Csak akkor kapnak elő miatta, ha a kutyád „kitartóan ugat vagy vonyít”.

Remélhetőleg ez beválik, mivel a bírság a hírek szerint akár 2250 eurós is lehet. (Egyéb források szerint „csak” 130.) Más önkormányzatokban sem vonyíthat egész éjjel a kutyád, a rotterdami szabályozás, így egy kissé csak „duplázás”. Az indokolatlan zajongás előidézése amúgy is tilos.

Sosem szabadulsz az anyósodtól!

Ha azt gondolnád, hogy a válással az exed családjától is megszabadulhatsz, tévedtél. A „házassággal szerzett rokonság”, ami két ember házasságával vagy hivatalos élettársi kapcsolatával jár, nem szűnik meg akkor, ha a kapcsolat végére pontot tettél. Tehát az anyósod mindig is az anyósod marad. Esetleg rosszabb esetben több anyósod is lehet/maradhat, ha igazán „szerencsés” vagy.

Tilos a kukkolás

Meppelben és Zoetermeer-ben tilos az embereket – köztük a szomszédot – kukkolni. A Drenthe tartományban található Meppel egy rendeletének 2.4.11-es cikke kimondja, hogy tilos az emberek után kémkedni, akár otthon akár másutt vannak. Távcsővel és más optikai eszközzel sem. A rendelet az otthonokra, lakókocsikra, lakóhajókra vonatkozik.

Tilos a betörőt a WC-be zárni

Bármit is csinálnál egy betörés alatt: a legjobb, ha nem zárod be az elkövetőt! Ez esetben ugyanis neked is kellemetlen következményekkel kell szembe nézned. Az országban tilos a betörőket a WC-be zárni, mivel ez is a személyi szabadság megsértése törvény alá esik és büntetendő.

Tilos éjjel a természetvédelmi területeken tartózkodni

Szinte valamennyi holland természetvédelmi területen tilos napnyugta és napkelte közt a tartózkodás. Tehát ha egy kellemes randevút oda szerveznél vagy ott próbálnád ki az éjjellátódat, ne tedd! Büntetés járhat érte.

Leidenben tilos fémdetektort magadnál tartani

Ez egyébként még más helyeken is érvényes szabály. A kormány attól fél, hogy ennek használatával drága antik dolgokat fedeznek fel és azok magántulajdonban maradnak.

Ne átkozódj!

Tizennégy keresztény önkormányzat területén tilos az átkozódás, pl. ilyen Barneveld, Nunspeet, Putten és Urk. Erről a helyi szabályozás gondoskodik: „Tilos Isten nevét szidalmazásra használni”.

A gond ezzel csak az, hogy ez ütközik az Alkotmány (Grondwet) véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 7. cikkével, az Alkotmány pedig mindig a helyi szabályozások felett áll. Ez a szabadság azt is jelenti, hogy durva szavakat is használhatsz a vallással kapcsolatban.

Ne koldulj!

Groningenben tilos koldulni csavargóknak. Sem szóval, sem táblát használva.

Szintén Groningen: Az utcazenészeknek tilos egy fél óránál hosszabb ideig ugyanazon a helyen játszaniuk. A szabály azután jött létre, hogy a helyi lakosok panasszal éltek a monoton előadások miatt.

Gesztenye kivitele az erdőből orvvadászatnak minősül

Magaddal vinnél valamit az erdőből? Orvvadászatot követsz el. Nem csak a nyulakra és elefántokra érvényes a szó, hanem akkor is, ha egy ágat vinnél magaddal.

Erről a Büntető Törvénykönyv 314-es cikke ír és nem hagy kétséget. Felsorolja az összes dolgot egy listában, amit nem vihetsz csak úgy el ha azt érzed, hogy erre leküzdhetetlen vágyat érzel.

Így tilos többek közt iszapot, mohát, hínárt, törmeléket, hámozatlan terméseket és lehullott faleveleket magaddal vinni. Ha mégis ezt tennéd akár egy hónapra is rács mögé kerülhetsz azzal együtt, hogy ilyen büntetés kiszabásáról nincs adat.

Csak semmi füvezés

Mármint nem olyan, hanem Oldenzaalban és sok más egyéb helyen Hollandiában tilos a fűre ülni és piknikezni.

Parkokban, sétára készített felületeken, parkokban zöldterületeken vagy gyepen az ösvényen kívül tilos sétálgatni vagy ülni. Egy spontán piknik jogilag tilos, ez alól az önkormányzattól lehet felmentést kérni.

Figyelj oda, hogy hol parkolod le a bicajodat!

Többek közt Oldenzaalban lehet gondod belőle, ha a tulajdonos engedélye nélkül az ablaka elé, az ablakpárkányhoz vagy az ajtóhoz teszed el a kerékpárodat. Ez tilos és büntetést kaphatsz érte.

Unokatestvéri házasság

Állítólag 2014-ig lehetett házasodni a saját unokaöcséddel vagy unokahúgoddal, azóta viszont már törvény tiltja.”

Ha érdekelnek még további holland sztorik, látogass el Vera oldalára!

Hollandok bizarr WC-ügyei

Share.

About Author

Leave A Reply