Elképesztő fotókon a szovjet korszak romjai

0

A Bartini Beriev VVA-14 minden idők talán legbizarrabb repülőgépe volt. Függőlegesen tudod felszállni, le tudott szállni a vízre és arra tervezték, hogy felkutassa és elpusztítsa az amerikai tengeralattjárókat a hidegháború idején.

A gép 1972-ben szállt fel először, de mindjárt tovább is fejlesztették kétéltűvé, alacsonyan tudott szállni a víz felett, miközben célpontokat keresett a víz alatt. Úgy nézett ki, mint egy űrhajó és egy hidroplán keveréke, szóval minden volt, csak nem elegáns, de tele volt technológiai újdonságokkal.

Olasz származású fejlesztője, Robert Bartini 1974-es halála után a projektet abbahagyták, összesen két prototípus épült és 100 órát töltöttek levegőben. Egy maradt meg, Moszkva külterületén egy múzeumban található, a szárnyai pedig hiányoznak. A régi idők pusztuló ereklyéje.

Ez a repülő a tökéletes szimbóluma Danila Tkachenko “Lezárt terület” című fotósorozatának, ami három télen át készült és a nagy hóban pusztuló szovjet műtárgyakat teszi halhatatlanná.

Tengeralattjáró

Nagyon sok olyan helyen fotózott, amely a szovjet időkben megközelíthetetlen, elzárt terület volt, mert titkos technológiákat használtak. A képek műemlékeket, gyárakat, katonai bázisokat és sokféle járművet ábrázolnak a pusztulás különböző fázisaiban.

Teleszkóp

Danila Tkachenko projektje az emberiség utópikus vágyairól szól a technológiai fejlődés iránt. De ezért a vágyért nagy árat fizettek, mert a szovjet kormány szinte bármit kész volt feláldozni érte.

Valami furcsaság Bajkonur mellett

“Olyan helyekre utazom, melyek valaha nagyon fontosak voltak a technológiai fejlődés szempontjából, de most elhagyatottak. Ezek a helyek jelentőségüket az elavult, utópikus ideológiával együtt veszítették el” – írja Tkachenko a weboldalán.

“Titkos városok, melyeket nem jelöl  a térkép, elfelejtett tudományos győzelmek, elhagyott épületek ember nélküli komplexitásukban. A soha el nem jövő, tökéletesen technokratikus jövő” – teszi hozzá.

A képek pedig minimum elgondolkodtatók.

A moszkvai metró hétköznapjai

(Fotó: danilatkachenko.com)

Share.

About Author

Leave A Reply