Elindultak haza Ausztriából a szlovákok

0

Tízezer alkalmazott tért vissza külföldről Szlovákiába, köztük vannak az Ausztriában dolgozó ápolók is. A hazatérést ösztönözhetik az emelkedő bérek, az ápolásért járó pótlékok, valamint az, hogy az osztrák kormány csökkentette a családtagoknak járó családi pótlék összegét.

Egy év leforgása alatt közel 10 ezer fővel, azaz 17,2 százalékkal csökkent az Ausztriában dolgozó szlovák állampolgárok száma. Az idei harmadik negyedévben 45 900 szlovákiai volt munkaviszonyban a nyugati szomszédnál.

A visszaesés két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy januártól Bécs csökkenti a közép- és kelet-európai dolgozóknak fizetendő családi pótlék mértékét, ami Szlovákia esetében egyharmaddal kisebb szociális támogatást jelent.

AUSZTRIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A másik ok lehet, hogy Szlovákiában látványosan csökkent a munkanélküliség, a nyugati országrészben gond nélkül el lehet helyezkedni, ezzel párhuzamosan, ha nem is ugrásszerűen, de nőnek a bérek – jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

A szlovák átlagbér az idei második negyedév végén átlépte a bruttó 1000 eurós határt, ugyanakkor problémát okoz, hogy elsősorban az idősebb ápolók térnek haza és nekik is akadnak problémáik.

„Nem tudnak alkalmazkodni az itteni, az idősek szociális intézetében vagy speciális intézményekben lévő, az Ausztriában megszokotthoz képest sokkal rosszabb körülményekhez, ezért körükben túlságosan nagy a fluktuáció” – mondta a Szociális Szakdolgozók Szövetségének elnöke.

A szlovák statisztikai hivatal kimutatása szerint tavalyhoz képest 11 százalékkal nőtt a szabad munkahelyek száma Szlovákiában, és a legjobban keresett alkalmazottak éppen a szociális ágazatban dolgozók.

Lasszóval fogdossák a magyarokat Ausztriában

(Fotó: goodcatmum)

Share.

About Author

Leave A Reply