Elindult az öngyilkos küldetés

0

Nehéz másnak nevezni azt, amire Theresa May vállalkozott, aki kisebbségi kormánnyal próbálja irányítani az Egyesült Királyságot, ráadásul napokon belül indulnak a Brexit-tárgyalások is. Kíváncsian várjuk, meddig tart a lendület…

Megalakult az új, kisebbségi brit kormány a Konzervatív Párt vezetésével. Theresa May miniszterelnök kijelentette: a kormány feladata most az, hogy sikeres tárgyalásokat folytasson a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

A legfontosabb kabinettisztségekben nem történt változás: továbbra is Philip Hammond tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, Amber Rudd a belügyminiszter, Boris Johnson a külügyminiszter, Sir Michael Fallon maradt a védelmi miniszter, David Davis vezeti a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott tárcát, Liam Fox pedig az új kormányban is a külkereskedelmi minisztérium élén áll.

A csütörtöki előrehozott választások végleges eredménye szerint a Konzervatív Párté lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Külföldre mennél dolgozni? Válogass állásajánlatok közül a Határátkelőn!

Theresa May a választások után bejelentette, hogy a Konzervatív Párt a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójával együttműködve kormányoz tovább.

Formális koalíciót azonban a két párt nem köt, hanem a „confidence and supply” rendszer alapján működik majd együtt a londoni alsóházban. Előbbi a bizalmi szavazásokat, a másik olyan jellegű törvényjavaslatok – mindenekelőtt a költségvetés – elfogadtatását jelenti, amelyek a kormány működéséhez szükséges pénzellátást (supply) biztosítják.

Eseti, szavazásról szavazásra kötendő megállapodások alapján az egyezségben részes kis pártok más törvényjavaslatok parlamenti elfogadtatásához is segítséget nyújthatnak, de a bizalmi és a költségvetési szavazásokhoz nyújtott támogatásuk a legfontosabb, mivel ezek kudarca a kormány bukását jelenti.

A DUP-val folytatandó együttműködés első próbája június 27-én várható, amikor az újjáalakuló alsóház szavaz az új kormány első törvényalkotási programjáról. Ez bizalmi szavazásnak számít, és ha az alsóház elveti a programot, a kormánynak le kell mondania.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy hét múlva (június 19-én) elkezdődnek a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások, és a brit kormánynak e tárgyalásokat sikerre kell vinnie.

(Fotó: facebook.com/TheresaMayOfficial)

Share.

About Author

Leave A Reply