Elhúznak a szlovák egyetemisták is

1

Egyre kevesebb az egyetemista Szlovákiában (is), és ez már nem csak egyszeri jelenség, hanem irányzattá vált, legalábbis a legfrissebb adatok és a pozsonyi parlament oktatásügyi bizottságának elnöke, Lubomír Petrák szerint.

A pozsonyi törvényhozás szakbizottsága által ellenőrzött jelentésből kiderül, hogy a tavalyi tanévben több mint 147 és fél ezren tanultak a szlovákiai felsőoktatási intézmények valamelyikében, ami idén tizenegyezer fővel, arányaiban mintegy hét százalékkal csökkent.

Szlovákiában jelenleg mintegy három tucat felsőoktatási intézmény működik, kétharmaduk állami. A csökkenés egyaránt érinti az állami és a magán felsőoktatási intézményeket.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Míg előbbieknél egy év alatt összesen mintegy kilencezerrel, a rendszerint kisebb magán intézményeknél kétezerrel csökkent a hallgatói létszám. Fontos megemlíteni, hogy a vizsgált időszakban csökkent a szlovák felsőoktatásba jelentkezők száma is.

A trend hatása már most érezhető: egyes intézményekben már a túlfoglalkoztatásról lehet beszélni.

Mi állhat a háttérben?

A diáklétszám alakulását leginkább a belföldi hallgatók visszaesése befolyásolja. Bár a szlovák diákok demográfiai hátterű létszámcsökkenése aggodalomra adhat okot, érdemes megjegyezni, hogy a külföldi hallgatók száma éves szinten mintegy tízezerre nőtt.

Tavaly a belföldi és külföldi pályázók száma együttvéve 77 ezret tett ki, miközben közülük 41 és fél ezer volt szlovák. Mindebből arra lehet következtetni, hogy egy átalakulás kezdete zajlik éppen.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: pixabay.com/thelester)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply