Elhunyt a világvándor magyar fotóművész

0

Ata Kandó közel 30 évet élt Hollandiában, húszat Amerikában, aztán az egyik lányánál Angliában. Igazi világvándor volt a napokban elhunyt magyar fotóművész, aki ma lett volna 104 éves.

Görög Etelka néven született Budapesten 1913. szeptember 17-én. Kislánykorában keresztneve helyett Atát mondott, vezetéknevét pedig festőművész első férje után vette fel – emlékezik a fotóművészre a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház blogjának bejegyzése.

Ata Kandó 1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezést, Magyarországon három gyermeke született, a család Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben Párizsba mentek.

Fotós karrierje Amszterdamban kezdődött, holland divatcégeknek dolgozott, majd az 1956-os magyar forradalom leverése után a menekülőket fotografálta Ausztriában.

A képekből albumot állított össze és az eladásból befolyt negyedmillió dollárt fölajánlotta a magyar menekült gyerekek megsegítésére. A világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg számára. Caracasból egy francia pap segítségével jutott el az indián törzsekhez, hogy megörökítse mindennapjaikat.

Amerika, majd Nagy-Britannia után 88 éves korában visszatért Hollandiába, és élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott.

Ata Kandó 1991-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjjal ismerte el munkásságát.

Share.

About Author

Leave A Reply