Elfogyott a készpénz Norvégiában

0

Az az érdekes helyzet állt elő, hogy Norvégia gyakorlatilag a világ első készpénz nélküli társadalmává vált. Minderről a norvég jegybank alelnöke, Jon Nicolaisen beszélt egy londoni konferencián.

Norvégia teljes pénzmennyiségének összesen 3 százaléka áll készpénzben, és az összes pénzügyi tranzakció kevesebb mint 10 százalékát teszik ki a bankjegyes fizetések.

A jegybanki vezető szerint ez olyan alacsony mennyiség, hogy már most is készpénz nélküli országnak tekinthető Norvégia. Ennek oka egész egyszerűen az, hogy az embereknek nincs igényük a készpénzre.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A legnagyobb norvég kormánypárt, a Konzervatív Párt és a norvég rendőrség szeretné, ha 2030-ig véglegesen felszámolnák a készpénzt, mert így hatékonyabban fel tudnának lépni az adócsalások ellen – írta a G7.

Norvégia mellett a többi skandináv országban is egyre inkább kiszorul a készpénz a mindennapokból. Svédországban már öt éve megjelentek olyan hírek, hogy a hajléktalanoknak kártyával is lehet adakozni egy speciális leolvasónak köszönhetően.

Miért jó Norvégiában élni?

Share.

About Author

Leave A Reply