Elfogyott a képzett magyar munkaerő

0

Ha a magyar vállalatok problémáit vesszük sorra, akkor ma már elsősorban a képzett munkaerő hiánya merül fel elsődleges akadályozó tényezőként. Ami nem csoda, ha megnézzük, mi történt az oktatásban és mennyien mentek külföldre.

Pogátsa Zoltán közgazdász szerint ma már a magyar vállalatok növekedésének nem az az akadálya, hogy nem jutnak olcsó hitelhez (sokáig ez volt), hanem az, hogy nincs az országban elegendő képzett munkaerő.

„Leépítettük az oktatást, az átképzést és teljesen értelmetlen közmunka programokra fordítjuk azokat a pénzeket, amelyeket átképzésekre fordíthatnánk” – mondta a szakember.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Ráadásul szerinte a KKV-szektor azért is bajban van, mert egy hajszálvékony magyar középosztálynak kellene fenntartania. Pedig a magyar középosztály szerinte mára már olyan kicsi lett, hogy már nem csak civil szervezeteket, de politikai pártokat sem képesek megfinanszírozni.

„Nagyjából a felső egy-kétmillió embert lehetne a legtágabb értelemben középosztálynak nevezni, és ez iszonyatosan szűk. Ennek egy része pedig nem is működtet KKV-t” – mondta Pogátsa Zoltán a 444.hu beszámolója szerint.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a képzett munkaerő egy része már jó ideje külföldön él és dolgozik.

Álommeló Svédországban

(Fotó: pixabay.com/genniebee512)

Share.

About Author

Leave A Reply