Élet a lezárt Los Angelesben, Titanic-életérzés Londonban

0

Drasztikus intézkedéseket kényszerült meghozni a brit kormány és Kalifornia kormányzója is. Előbbi a vendéglátóhelyek bezárását rendelte el, utóbbi pedig egyenesen azt, hogy az emberek csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat. Hogyan élte meg a döntést a Los Angelesben élő Tamás és a Londonban élő Bandosz?

A brit kormány szombattól elrendelte a vendéglátóhelyek – így például a kávézók, pubok, bárok, éttermek, mozik – bezárását. Mindezt pénteken jelentette be Boris Johnson miniszterelnök.

A lakhely elhagyását egyelőre nem tiltották meg, ami voltaképpen jó hír a Londonban élő Bandosznak, aki egy ideje már amiatt aggódik, hogy mivel ő elvált, a gyermeke pedig ingázik az édesanyja és közte, új párja pedig egy másik kerületben él, elég nehéz lenne megoldani, hogy lássák egymást, ha esetleg egyszer eljön az a pillanat, hogy csak engedéllyel lehet kilépni otthonról.

Aki a családjával együtt él és össze vannak zárva, azoknál lehet, hogy előfordulnak súrlódások, de mégis együtt vannak, vigyáznak egymásra és látják egymást. Az viszont Bandosz szerint aggasztó, amikor valaki el van szakítva a hozzá közel álló emberektől.

„Nagyon kemény kérdések merülnek fel, hogy akkor hogyan éljünk egy esetleges vesztegzár idején. A saját gyerekem velem lesz, a tiéd veled lesz, hogyan tudjuk ezt átvészelni, ki kivel fog lakni, mekkorák a lakások, stb.” – sorolta a felmerülő kételyeket.

„Sokkoló volt, amikor hallottuk a híreket”

Kaliforniában, így Los Angelesben (ahol Tamás él) ennél is durvább a helyzet, hiszen az állam kormányzója elrendelte, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát.

Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. A döntés több mint 40 millió embert érint. Tamás szerint kemény pillanat volt, amikor bejelentették az intézkedést.

„Eléggé sokkoló volt, amikor hallottuk a híreket. Mi már jó pár napja itthon vagyunk, egyfajta önkéntes vesztegzár alatt. Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy egyáltalán hogyan tud, ha kell, mozogni a városban” – mondta.

Los Angelesben nincs megtiltva, hogy az ember elhagyja az otthonát, de alapvetően csak létfenntartás céljából lehet kimenni. Például vásárolni, orvoshoz, bankba el lehet menni.

Tamás szerint voltaképpen azért is kellett meghozni ezt a döntést, mert az emberek fegyelmezetlenek és hiába szólítják fel őket, nem maradnak otthon.

„Ezt mi is tapasztaltuk a lakókörnyezetünkben, olyan volt, mintha valami hétvégi piknik lenne: folyamatosan jöttek-mentek az emberek, idősek, fiatalok, gyerekek, mintha mi sem történt volna. A cél az, hogy ne lehessen átadni a fertőzést, a döntést is azért hozták meg szerintem, mert az emberek jól láthatóan nem vették komolyan a fenyegetést” – vélte.

Hogyan befolyásolja a mindennapokat a döntés?

„Egyelőre próbálunk mindenféle megoldásokat találni. Az egyik ilyen, hogy próbálunk itthon mozogni. Azok a helyek, ahova eddig jártunk, jellemzően tartanak online órákat. Érdekes, hogy nyilván az újdonság ereje miatt is, de sokan csatlakoznak így. Kérdés, mi lesz egy hónap múlva” – mesélte Tamás.

Bandosz a beszélgetés ezen pillanatában haladt el egy (még) nyitva tartó pub mellett, ahol az emberek nézték a tévét. „Nem voltak nagyon sokan, ez valószínűleg a Titanic-életérzés, hogy megyünk lefele és még egy kicsit jól akarjuk érezni magunkat” – fogalmazott.

Ő úgy látta, okozhatnak még gondot a brit fővárosban azok a jellemzően tinikből álló bandák, akik nem tisztelik a felnőttek társadalmát, inkább úgy érzik, elnyomja őket, ezért szembe kell vele szállniuk.

„Nekik aztán mondhatják, hogy mit tegyen, nem érdekli, mert úgy gondolja, fizikailag nincs veszélyben, hiszen a közhiedelem az, hogy a betegség elsősorban az idősebbeket veszélyezteti. El tudom képzelni, hogy lesznek olyan csoportok, akik fittyet hánynak a felszólításra, hogy ne gyülekezzenek, maradjanak otthon” – tette hozzá.

„Érdekes lesz, amikor egy olyan országban, ahol erős hagyománya van az individualizmusnak és a szabadságjogoknak, katonák fogják helyreutasítani az embereket” – vélte Bandosz.

Miről beszélgettünk még?

Nem csap-e át a félelem hedonizmusba?

Milyen a hangulat Los Angelesben?

Hogyan lehet feldolgozni egy olyan hírt, hogy korlátozzák, mikor hagyhatod el az otthonod?

Hogy jön ide Linda (igen, a régi magyar sorozat)???

Share.

About Author

Leave A Reply