Élet a félkész városban

0

Réka 3,5 éve él Malajziában, azon belül is Kuala Lumpurban. Nem kevés érdekes tapasztalat érte ez alatt az idő alatt a „kistigris”-ben, ezek közül osztott meg velünk néhányat.

Ami bejön

Időjárás

Jellemzően egyenletesen meleg és párás egész évben. Egy gonddal kevesebb reggelente: jaj mit vegyek ma fel? Ja, ma is nyári ruhát.

Bónusz: a levegő páratartalma felér egy mélyhidratálással, ingyen ruganyos arcbőr!

Helyiek

Kifejezetten kedvesek és mosolygósak, ez tapasztalatok szerint fehér privilégium, tekintettel az angol gyarmati múltra. Akármi is legyen az oka, kifejezetten imponál a „Miss” megszólítás (férfi verziója a „Boss”).

Kulturális sokszínűség

Idegen szemnek talán káosz, pozitív értelemben az is, mindenesetre ahány kultúra, annyiféle konyha, vallás, hagyomány, nyelv. Igazi olvasztótégely, ahol a mindennapokban simán megfér több etnikum.

Kínai negyed, indiai negyed, maláj negyed, akárhol járunk, izgalmas es nyugati szemmel szokatlan dolgokba, látványokba botlunk. Mindig van új a nap alatt, kíváncsi természetűek előnyben!

Gyümölcsök, ételek

Végtelen féle-fajta trópusi gyümölcs hozzáférhető egész évben, kiemelném az abszolút helyi slágert, a duriánt, amelynek számtalan verziója bűzlik a piacokon a szezonban.

A kulturális sokszínűség egyik örömteljes hozadéka a sokféle egzotikus konyha: maláj, kínai, indiai, thai, viet, japán, koreai – válogathatunk kedvünkre az éttermekben és kantinokban.

Ha elég bátrak vagyunk, az utcai kifőzdéknél is vehetünk meleg ételt, naponta szállítják és árulják az otthon előre elkészített friss ételeket déltől kettőig kb. 5-10 maláj ringgit fejében (nagyjából 350-700 Ft).

Elhelyezkedés

Délkelet-Ázsia legtöbb országa pikk-pakk elérhető Malajziából, Kuala Lumpur reptér régióban betöltött központi szerepe nagy áldás az utazni vágyóknak. Szingapúr, Indonézia, Vietnam, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Burma, Laosz mind elérhető távolságban.

Kuala Lumpur City Center

Bár a legtöbb emberben, aki még nem járt Délkelet-Ázsiában Malajziáról valami egészen más kép él, a valóságban Kuala Lumpur City Center egy remek infrastruktúrával ellátott központi városrész, plazákkal, éttermekkel, felhőkarcolókkal, privát kórházakkal teletűzdelve.

Ha kedvünk szottyan várost nézni saját szervezésben, vagy csak szimplán A-ból B be eljutni kis távolságokon, ingyenes buszokat is igénybe vehetünk több vonalon.

Angol

Az ország második nyelve az angol, angolul beszélőként egész biztos nem gyűlik meg a bajunk a kommunikációval. És nem is igazán tanulunk meg malájul…

Benzin

Előny vagy hátrány, mindenki eldöntheti magában. Viszont tény, hogy a benzin literenkénti ára kb. 130 Ft. Nem csoda, hogy a helyiek még a szomszédba is autóval járnak! Éljen a furikázás, avagy újabb pofon a környezetvédelemnek.

Amit nem könnyű megemészteni

Közlekedés

Nem a közlekedési szabályok diktáljak a forgalmat. Na jó, Vietnamnál vagy Indiánál azért jobb a helyzet, de a forgalmi táblák, lámpák, felfestések inkább dekorációs jelleggel vannak jelen, mintsem praktikus okokból.

Gyalogosként előnyünk nincs sehol, a járda ajándék. A gyalogos forgalmi lámpa egyik nap zöldet mutat, másnap ugyanabban a felállásban már pirosat, szóval megszokni nem érdemes.

Amit nagyon hamar megtanultam, forgalmi lámpára és közlekedési irányra támaszkodás helyett érdemesebb a saját érzékszerveimben bízni.

A mai napig a frászt hozza rám a járdán mellettem elhúzó motoros, vagy a piros lámpán átrepesztő autók (mi a franc?? nekem zöld van hékás…), és a menetiránnyal ellenkező irányból meglepetésként érkező járművek. Konklúzió: szabályok kukába, szemek-fülek kihegyezve.

Tömegközlekedés

Vagyis annak hiánya. Metró ugyan van, de a vonalak gyatrán vannak összekötve, es nem praktikus elvek menten kialakítva. A buszoknak valójában nincs menetrendjük, trópusi tempóhoz igazodva, végül is úgysem sietünk sehová. 🙂

A távolabbi, esetleg központi városrészen kívül eső lokációk megközelítésére legésszerűbb és legolcsóbb opció a helyi car sharing, a Grab (Uber maláj megfelelője).

Hátránya, hogy a sofőrök gyakran nem fővárosiak, így nehezen tájékozódnak Kuala Lumpurban, vagy meg sem találják a kiindulási pontot. A türelem ilyenkor nagy kincs.

Légkondi

Az irodák, plázák és egyéb intézmények belső terei gyakran 18-20 fokra vannak zúzmarásítva légkondival. Nem árt egy vékony pulcsi készenlétben. Moziba kabátot is szoktunk vinni.

Természet

Malajzia flórája és faunája a régión belül is egyedülálló, mégis olybá tűnik, hogy a helyieknek ez nem szempont.

Európában csak a pálmaolajjal szembeni idegenkedés kapcsán téma a világ esőerdő válsága, a valóság az, hogy az építkezések és a lelkiismeret furdalás nélküli szemetelés nagyjából ugyanannyi, ha nem több kárt okoznak a természetnek Malajziában.

Esőerdők kiirtása lelkiismeretfurdalás nélkül megy és gond nélkül repül a kezekből a petpalack és minden más hulladék.

A parkok égető hiánya

Nagyon kevés park van és azokat sem egyszerű megközelíteni a járdák és a tömegközlekedés hiánya miatt.

Szabadidős programok a természetben, felejtős. A helyiek amúgy is inkább a plázák megnyugtató hűsében lebzselnek családjaikkal karöltve.

Higiénia

Az örök probléma, az éttermek kisördöge. Bárhol, bármilyen körülmények között ott leselkedik a fertőzés veszélye a kevésbe komolytól a súlyosig. Az általános higiénia hiánya karöltve a hanyagsággal és a meleggel tuti recept a folyamatos WC-re rohangáláshoz.

Utcai étkezdéknél ne együnk Ázsiában, harsogja a legtöbb útikönyv, weboldal. Személyes sérelem: egy plázában elköltött ebéd után megszenvedett szalmonella fertőzés. Érdemes arra figyelni inkább, hogy mit, ahelyett, hogy hol eszünk. Frissen készítve majdhogynem tuti, nyers tojás, hús semmiképp.

Szolgáltatás

A helyiek nagyon szívélyesek és mosolygósak, ám kedvességük fordított arányban áll azt általuk kínált szolgáltatás színvonalával. A maláj kényelmesség (a.k.a. trópusi csigalassúság), illetve helyenként a szaktudás és motiváció hiánya mind részei a jelenségnek.

Talán könnyebb úgy elfogadni e helyzetet, ha mi magunk válunk proaktívvá, más szóval sugalljuk a megoldást, vagyis tanítjuk őket, visszanyúlva a gyarmati időkhöz. Micsoda? Én fizetek a szolgáltatásért és még segítenem is kell? Hát igen, sorryyy!

Hol a kultúra?

Talán mert nincs rá akkora igény, nem is nagyon jellemző a nyugati értelemben vett kulturális program, például színház, opera nincs. Koncertek elvétve igen, ha jól tudom Michael Jackson is eljutott Kuala Lumpurba 1996-ban!

Mozi ellenben van dögivel, a kínálat helyi igényekhez szabva: akció, ázsiai akció, ázsiai romantika, rajzfilm. Minden, ami bárgyú, itt nyerő. Bocsi Malajzia!

Engem személy szerint kompenzál a helyi sokszínűség, bármikor kimegyek az utcára és nézelődöm, az már felér egy színházzal.

„Félkész” város

Épület, daru, daru, épület, daru és így tovább. Ez Kuala Lumpur városképe. Az építkezés zaja alaptartozéka a mindennapi életnek 24/7. És ha még csak ez lenne! A forgalomterelés miatt ugyanis extra dugók is nehezítik a mindennapokat, botrány!

Ez van, a város épül-szépül, ha tetszik, ha nem.”

Malajzia sötétebb oldala

Share.

About Author

Leave A Reply