„Elegünk lett, lépnünk kellett”

0

A 35 éves Bálint három éve költözött barátnőjével Angliába. Magyarországon fényképész volt, de a gazdasági válság nyomán elvesztette a munkahelyét, és nem is tudott talpra állni a helyzetből.

„Elegünk lett, lépnünk kellett. Adódott a lehetőség, bátyámék biztattak, hogy van munka bőven, lépni kell” – fogalmazta meg a döntő okot amögött, hogy barátnőjével fogták magukat és nekivágtak Nagy-Britanniának. Persze ekkor már fényképészként, kitanult egy másik szakmát, villanyszerelő lett.

„Nem állt távol tőlem egyáltalán, mivel édesapám is az, bő húsz év alatt volt rálátásom a mesterségre. A szakmunkás-bizonyítvány kézhezvétele után másnap felültünk a repülőgépre. Bátyámék már kint éltek akkor kb. három éve, egy ideig náluk húztuk meg magunkat – mesélte Bálint.

Mint mondta, Magyarországon amit lehetett, eladtak, hiszen valamiből finanszírozni kell az első időszakot. Egy nagy bőrönddel és két kézipoggyásszal vágtak neki az életüket megváltoztató kalandnak. Ami persze nem volt egyszerű.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

„A munkakeresés keservesen telt, az álmomat egyből fel kellett hagynom, hogy villanyszerelőként dolgozzak. Vizsgák és tanfolyamok álltak előttem. Hogy előteremtsük a hozzávaló anyagiakat, egy helyi raktárban kezdtem dolgozni. 12 órás műszak, három nap munka, három szabad. Gyötrelem volt. Kb. fél évig húztam, mire meglettek a papírjaim a szakmához, és találtam villanyszerelő állást” – emlékezett vissza a kezdeti időkre a Velveten.

Bálint a barátnőjével most angliai Bracknellben él, mindkettejüknek tisztességes, megbecsült munkája van, nem szorulnak anyagi segítségre, félre is tudnak tenni.

„Szerencsére nem szobát bérlünk, hanem egy kis studio lakást, így van privát szféránk. Több, mint két éve lakunk 24 négyzetméteren, kinőttük, most tervezzük a lakásvásárlást” – beszélt a tervekről.

Pozitív tapasztalatként élték meg az angolok nyíltságát, a nyílt diszkrimináció hiányát. Negatívumnak tartja viszont, hogy van egy szűk réteg, melynek tagjai a közép-európaiakban „ellenséget” látnak, aki elveszik tőlük a munkát, segélyen élnek, stb.

Nem tudtam együtt élni a magyar kilátástalansággal

Share.

About Author

Leave A Reply