Elárasztják a menekültek Görögországot

0

Az idei év első három hónapjában megháromszorozódott a Görögországba tengeren illegálisan érkező menekültek száma 2014 azonos időszakához viszonyítva.

Az idén már 10 és fél ezer menekült érkezett Görögországba, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2900. Az embercsempészek hajói leggyakrabban a török partoknál található görög szigetekre szállítják a menekülteket, zömmel az afrikai partokról indulva.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs ügyekben felelős biztosa a héten Athénban járt, és kijelentette, hogy az uniót aggasztja saját jelenlegi menekültügyi rendszere, és tudatában van annak, hogy változtatni kell azon – írta az MTI.

A jelenlegi rendszer azt a tagországot teszi felelőssé a menekültekért, amelybe az illetők először érkeznek, de ezzel aránytalanul nagy a teher a dél-európai országokon – mondta az egyébként görög politikus.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök is arról beszélt a minap, hogy a mediterrán EU-tagokat nem szabad magukra hagyni a menekültproblémával, és az uniónak meg kell reformálnia a rendszert, különben saját intézményei csődöt mondanak.

Share.

About Author

Leave A Reply