Eladókra vadásznak Európában

0

Tizenötezerrel több eladót keresnek Európában. Az EURES Európa-szerte összesen 63 ezer állást hirdet eladóknak. És ez sokkal több, mint egy-két évvel ezelőtt. Európában ráadásul a legkeresettebb foglalkozás az eladó.

Az EURES, az Európai Foglalkoztatási Mobilitási Szolgálat állásportálján megszaporodtak az elmúlt időszakban a boltos álláshirdetések. Itt azok a kereskedők, boltok, áruházak keresnek munkaerőt, akik az országhatáraikon túlról is fogadnák az eladókat, pénztárosokat, vagy éppen az árufeltöltőket.

A uniós portálon meghirdetett álláshelyek száma 2,5 millió, ezen belül a boltokban, különféle áruhelyeken több mint hetvenezer embert keresnek, az eladók mellett például pénztárosokat, vagy éppen piaci árusokat is.

Ez éppen a fele a magyar bolti kiskereskedelemben dolgozó fizikai alkalmazottak létszámának, tehát minden második eladó akár szedhetné is a sátorfáját és kereshetne magának új álláshelyet idegenben is (mint ahogyan egy jó páran már feltehetően megtették ezt eddig is, de az is igaz, hogy mindenki – több oknál fogva – nem tud, vagy nem akar felkerekedni).

Hangsúlyozni kell tehát, hogy ez nem az összes üres álláshely, de azért így is tekintélyes szám kerekedik ki belőle. Ez azt is mutatja, hogy a munkaerőhiány az uniós országok jelentős körét nyomasztja és a kereskedelem sem kivétel. Sőt.

Külföldre mennél, de nem találsz munkát? Válogass közel 1000 ajánlat közül a Határtátkelőn!

2015-ben 36 ezer eladót kerestek az európai kereskedők, 2016-ban pedig már 48 ezret. Ehhez képest igencsak tekintélyes növekedés a jelenlegi 63 ezres mutató, a 2015. évinél háromnegyedével nagyobb.

A listavezető Németország, ahol 36 ezer boltos álláshelyet hirdetnek jelenleg. Az eladók munkalehetőségeit nézve 2015-ben 20 ezer alatt volt ez a szám, 2016-ban pedig 23 ezer. Ez ugrott meg tízezerrel egy év alatt – emlékeztetett a Blokk.com.

Az EURES szerint egyébként Európában a tíz legkeresettebb szakma közül a bolti eladó van a toppon, de a top10-ből a pincérek sem hiányoznak.

A sorrend következő: beosztott bolti eladó, mezőgazdasági és iparigép-szerelők és -karbantartók, kamion- és teherautósofőrök, ápolók, máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak, készletnyilvántartók, felszolgálók, fémmegmunkálógép-beállítók és -üzemeltetők, kereskedelmi értékesítők, gépjárműszerelők és -karbantartók.

Share.

About Author

Leave A Reply