Eladók JFK első tévés vitájának jegyzetei

0

1960. szeptember 26. túlzás nélkül történelmi nap volt. Ekkor rendezték ugyanis az első élő televíziós elnökjelölti vitát, a két főszereplő a demokrata John F. Kennedy és a republikánus Richard Nixon volt.

Az esemény média- és politikatörténelem is volt egyszerre, hiszen az újdonságot 70 millió amerikai követte figyelemmel, emellett kiderült az is, hogy milyen sokat számít a tévé.

Közismert, hogy a vitát rádión követők szerint Nixon, míg a tévénézők között egyértelműen Kennedy nyerte, méghozzá azért, mert utóbbi tisztában volt vele, hogy fiatalosnak és lendületesnek kell látszani.

A stúdióban aznap jelen lévő újságírók egyike az NBC riporter, a tavaly, 91 éves korában elhunyt Sander Vanocur volt. Ő 1985-ben arról beszélt, hogy „az idő teltével az emberek hajlamosak ezeket a dolgokat nagy pillanatokká emelni. Akkor és ott gondolhattam volna, hogy új korszak kezdődik, a politikai televíziózásé. De nem gondoltam”.

„Kennedy azért volt lebarnulva, mert megfogadta Abe Ribicoff kormányzó tanácsát: mindig néz ki jobban annál, mint amilyen valójában vagy” – tette hozzá Sander Vanocur. (Abe Ribicoff 1955 és 1961 között volt Connecticut demokrata kormányzója.)

Visszatérve Kennedy jegyzeteire, azokat éppen az NBC tudósítója szerezte meg és egészen tavalyig a washingtoni Newseumban voltak kiállítva. A Vanocur-családhoz azután kerültek vissza, hogy a múzeum bezárt, most pedig a Christie’s árverezi el, szakértők szerint várhatóan 50 ezer dollárért.

Az nem egyértelmű, hogyan kerültek a tudósítóhoz a vita során készített jegyzetek. Egyfelől Kennedy ismert volt arról (legalábbis elnöksége előtt), hogy széthagyta a jegyzeteit, tehát könnyen előfordulhat, hogy az újságíró egyszerűen csak felkapta azokat a vita után.

Másrészt a most árverésre bocsátott papíron látható Kennedy saját kezű írása: „Sandynek, nagyrabecsüléssel és meleg üdvözlettel barátjától, John Kennedytől 1961. február 9-én”, ami persze nem zárja ki, hogy a vita során gyűjtötte be az újságíró a papírt, de az is biztos, hogy ez Kennedynek nem volt ellenére.

Az online aukció október 16-ig tart, ha esetleg valaki kedvet kapott volna egy kis relikviára.

Intim képek a Kennedy-családról

Share.

About Author

Leave A Reply