Eladó a ház, több legendás film helyszíne

0

Nem olcsón, 23 millió dolláron hirdetik a Frank Lloyd Wright által épített, legendás Ennis House-t, ami az egyik legérdekesebb, építészetileg is izgalmas Los Angeles-i épület, ráadásul komoly filmtörténeti háttérrel, ami jelentősen megnöveli az értékét.

A neves építész, Frank Lloyd Wright életében számos ikonikussá vált házat tervezett. Ez a maja templomok ihlette, Los Angeles Los Feliz negyedében épült ház azonban maga is majdnem olyan híres, mint tervezője, hiszen számos híres filmben feltűnt.

Az 560 négyzetméter alapterületű, négy háló- és ugyanannyi fürdőszobás ház eredetileg Charles Ennis és felesége, Mabel számára épült 1924-ben, innen kapta a nevét is.

A hegy oldalában fekvő házból csodaszép kilátás nyílik a városra. Különleges dizájnja a hollywoodi filmesek kedvenc helyszínévé tette. Az 1959-es Ház a Kísértet-hegyen, a Twin Peaks és az 1982-es Szárnyas fejvadász című filmekben is láthattuk.

De az építészetet kedvelők körében is nagy respektje van. Az 1971-ben összegyűjtött nemzeti, történelmi emlékhelyek katalógusában is szerepel. 1994-ben az egzotikus rezidenciát egy földrengés alaposan helyben hagyta, de végül 2011-ben a milliárdos Ron Burkle 4,5 millió dollárért megvásárolta. A szupermarket-mágnás közel 17 milliót költött a ház alapos helyreállítására.

Az épület a renoválás után után is megőrizte a maja hatást a szerkezetében és a megjelenésében. A márványpadló olyan, mintha egy mauzóleumban járnánk, a szobákban keményfa padló, üveg ablaktáblák találhatók, kívül pedig mintás téglák.

Van egy meghitt könyvtára, egy régies, fekete-fehér konyhája, játszó- és moziterme kandallóval és bárral. A ház hosszú, déli oldala udvarokra, balkonokra, teraszokra néz, de látható innen Los Angeles belvárosa és a Csendes-óceán is.

Az északi oldal egy kisebb teraszra nyílik, amelyen egy kis tavacska és a medence áll. A befektetők szívesen vásárolnak ilyen épületeket és az Ennis House az egyik legkeresettebbek között van.

Ebben a lakásban élt Al Pacino

(Fotó: hiltonhyland.com)

Share.

About Author

Leave A Reply