Eladó a világ legnagyobb repülőgépe

0

A Microsoft tavaly elhunyt társalapítója, Paul Allen álmodta meg az ikertörzsű repülőgépet, amelyre azt a feladatot bíznák, hogy műholdakat és űrhajókat juttasson a sztratoszférába és állítson pályára. Az egységek innen saját hajtóművekkel startolhatnának tovább, ami jóval gazdaságosabb lenne.

A 117 méter fesztávú, 590 tonna felszállótömegű Stratolaunch-ot először két évet mutatta be még maga a kitaláló. A különleges repülőt, amely gyakorlatilag két Boeing 747-esből van összegyúrva, a Mojave-sivatagban tesztelték hosszú ideig.

Az első felszállást idén április 13-án teljesítette: két órát töltött a levegőben, sikeresen. Ezt azonban Allen már nem élhette meg, tavaly októberben meghalt.

A Stratolaunch hat motor hajtja, 250 tonnányi terhet tud felemelni és 3700 kilométeres hatótávolságra képes.

Most ezt a gépet árulja 400 millió dollárért az anyagcég, a Vulcan. A repülő mellett a hozzá kapcsolódó fejlesztési anyagokat és létesítményeket is átadnák a vevőnek.

Azt nem tudni egyelőre, hogy ki csaphat le ennyiért a nem mindennapi projektre. Elon Musk a SpaceX és Jeff Bezos pedig a Blue Origin miatt jó választásnak tűnne, de nem egyelőre nem hallani a két milliárdos érdeklődéséről.

Az űrrepülésben szintén érdekelt Richard Branson jelezte érdeklődését, de azt is, hogy csak egy dollárt hajlandó fizetni.

Az üzemeltető cég várhatóan bezár: a múlt hónapban arról lehetett olvasni, hogy több embert elbocsátanak és a projektet is leállítják.

A csúcsgazdagok új játékszere

(Fotó: Dylan Schwartz)

Share.

About Author

Leave A Reply