Egyszerűbb lesz a svájci honosítás

0

A jelek szerint Svájcban azért még él a racionalitás, vasárnap ugyanis népszavazáson úgy döntöttek, hogy könnyebb legyen a bevándorlók harmadik nemzedékének honosítása.

A szavazók 60,4 százaléka támogatta voksával, hogy a kormány egyszerűsítse a bevándorlók harmadik nemzedékének hivatalos honosítási eljárását, ami mintegy 25 ezer fiatalt érint kedvezően.

Ez a szám ugyan nem túl magas, ám Svájc 8,2 millió lakosának negyede külföldön született, így a népszavazás eredményének messze ható következményei lehetnek – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Az eredmény amúgy várható volt, a közvélemény-kutatások alapján a polgárok zöme támogatja, hogy könnyebben kapják meg a jövőben a svájci állampolgárságot azok a 25 év alattiak, akiknek a szülei és már a nagyszülei is évek óta Svájcban élnek. Elemzők szerint a svájci lakosság „elöregedése” miatt az országnak erre szüksége is van.

A kormány és a parlamenti képviselők többsége szintén támogatja a kezdeményezést, de a bevándorlás korlátozásáért kardoskodó konzervatív Svájci Néppárt elutasításra szólította fel a polgárokat, mondván, a könnyítéssel megnyílna az út muzulmán szélsőségesek Svájcba szivárgása előtt.

A 25 ezer érintett fiatal nagyszülei egyébként főként Olaszországból, Törökországból és Délkelet-Európából vándoroltak Svájcba.

(Fotó: flickr.com/Roger W)

Share.

About Author

Leave A Reply