Egyre többen költöznek Szlovákiából Magyarországra

0

Nem új a jelenség, de egyre jellemzőbb, hogy az alacsonyabb ingatlanárak miatt sokan költöznek át Szlovákiából a határ menti magyar településekre. Az elmúlt nyolc évben nagyjából ötezren költöztek át főként Pozsonyból.

Mostanra már négyezer-ötszázan élnek például Rajkán, nagy részük – körülbelül 2500-an – az utóbbi években költözött a községbe, főként Pozsony környékéről. Közülük legalább ezer magyar anyanyelvű, az 1500 fős szlovák lakók legalább felének pedig magyar felmenői vannak.

A rajkai iskola 149 tanulója között mindössze egy szlovák állampolgár van, viszont az óvodába és bölcsődébe beíratott 69 gyerek harmada szlovák. A bölcsődébe fele-fele arányban járnak magyar és szlovák gyerekek.

Hegyeshalomban 70-80, Szlovákiából átköltözött család él, Bezenyén is nagyjából 250-en lehetnek. Érdekesség, hogy közülük többen vannak, akik a településhez tartozó kis Papréten vettek ingatlant – körülbelül százötvenen laknak ott.

Mosonmagyaróváron 2005-ben mindössze négy Szlovákiából érkezőt tartottak nyilván, idén már 416-ot. A nagy ugrás 2010-ben történt, amikor az előző évi 52-ről 208 bejelentést regisztráltak – írja a Kisalföld.

(Fotó: Pudelek)

Share.

About Author

Leave A Reply