Egyre több a külföldi Magyarországon – de kik?

0

Érdekes változások zajlanak a Magyarországon élő külföldiek számában, hiszen miközben az elmúlt években alaposan megugrott az érkező és letelepedő ázsiaiak száma, addig erősen csökkent az európai országokból érkezőké. Mindkettőre van magyarázat.

Kezdjük ott, hogy tavaly január 1-jén valamivel több, mint 151 ezer nem magyar állampolgár élt Magyarországon, ami nagyjából 10 százalékponttal kevesebb, mint tíz éve, és ami még érdekesebb, hogy 2011-ben még 206 ezer külföldi mondta otthonának az országot.

A bevándorlók jelentős része még ma is európai, ők közel 100 ezren vannak, persze elsősorban Romániából és Ukrajnából érkeznek. Számuk az utóbbi években jelentősen csökkent, a Központi Statisztikai Hivatal szerint azért, mert az egyszerűsített honosítási eljárás 2011-es életbe lépése óta sok magyar felmenőkkel rendelkező személy kapta meg a magyar állampolgárságot. Ők viszont ettől kezdve már nem számítanak külföldinek.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Érdekes, hogy többen lettek (háromezerrel) a németek, az osztrákok (kétezerről négyezerre nőtt a számuk), de jelentősen emelkedett a szlovákok és az oroszok jelenléte is.

A leglátványosabb növekedés viszont az ázsiaiak esetében fedezhető fel: míg 2007-re csak 20 ezren telepedtek le az országban, ma már 40 ezren élik itt az életüket – hívta fel a figyelmet a 24.hu.

Az oldal szerint a kínaiak száma 9 ezerről 19 ezerre ugrott, de szíriaiak és japánok is egyre többen élnek Magyarországon.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Share.

About Author

Leave A Reply