Egyre több a gyerek Németországban

0

Immár ötödik éve emelkedik a születések száma Németországban, és ennek nem csak a bevándorlás az oka. Az okok összetettek, ugyanúgy szerepel benne a demográfia, mint a politika, vagy természetesen a határátkelés is.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint 2016-ban 792 ezer gyerek született, ami 55 ezres emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A születésszám már 2012 óta rendre növekedik, de a tavalyi kiugró, 7,4 százalékos emelkedés még a Destatis szakértőit is meglepte.

A folyamatos növekedés több tényező összhatása. Fontos szerepe van annak, hogy az utóbbi években emelkedett az úgynevezett potenciális anyák száma – mondta a Die Weltnek a Destatis demográfiai elemzésekkel foglalkozó főosztályának kutatója.

Több száz németországi munkalehetőség vár a Határátkelőn! Ne hagyd ki!

A családalapítás korszakába érkezett ugyanis a második világháború utáni nagy népességnövekedés idején születettek gyermekeinek nemzedéke, amely a hetvenes évek vége és a nyolcvanas évek vége között született – tette hozzá Felix zur Nieden.

Fontos tényező a bevándorlás is, a 2015-ös kimutatás szerint az újszülöttek 20 százalékának anyja nem német állampolgár. Körükben a románok, a bolgárok és a szíriaiak alkotják a legnagyobb csoportokat.

És mindemellett ott van a (család)politika is, aminek része a családi pótlék emelése és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerének fejlesztése, mert így a jellemzően kevés gyermeket vállaló diplomások körében is nőtt a kedv.

Hosszútávon azonban a szakemberek nem várnak tartós növekedést, már csak azért sem, mert a potenciális anyák száma 2020-tól csökkenésnek indul, így az újszülöttek száma akkor is visszaesik, ha a termékenységi ráta magas szinten stabilizálódik.

Külföldi állásajánlatok egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/Greyerbaby)

Share.

About Author

Leave A Reply