Egyre több fiatal tanul Erdélyben – de visszajönnek-e?

0

Egyre népszerűbbek az erdélyi egyetemek a magyar fiatalok körében, ami persze érthető, hiszen több olyan szak is van, ami Magyarországon nincs, vagy ahová itthon csak nagyon nehezen lehet bekerülni. A kérdés csak az, mi lesz azokkal, akik elvégeztek egy erdélyi egyetemet, hazatérnek-e.

A Krónika erdélyi magyar napilap több helyi egyetem (a Babeş-Bolyai Tudományegyetem -BBTE, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – EMTE és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem) vezetőit is megkérdezte tapasztalataikról.

Valamennyien azt mondták, hogy ugyan egyelőre nem jelentős ugyan a magyarországi diákok száma náluk, de folyamatosan nő.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Soós Anna, a kolozsvári BBTE magyar tagozatáért felelős rektorhelyettese szerint már az előző tanévben is száz fölött volt a magyarországi hallgatók a száma az egyetemen.

A magyar állam által fenntartott EMTE-n Tonk Márton dékán szerint csak pár százalékot tesz ki a magyarországi hallgatók aránya. Elsősorban a csíkszeredai gazdaságtudományi szakok iránt nagy az érdeklődés, de népszerű a marosvásárhelyi informatika szak és műszaki képzés, illetve a kolozsvári fotó- és filmművészeti szak is.

Tonk Mártontól szerint a Sapientia jelenlegi hallgatói között csak néhány százalékot tesz ki a magyarországi, illetve határon túli fiatalok aránya, akiknek száma viszont évről évre növekszik.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem is egyre vonzóbb a külföldről érkező fiatalok számára. Balási András rektorhelyettes nem tartja különösnek, hogy a 90-es évekhez képest a fordított diákmigráció is kezd teret nyerni. A külföldről (így Magyarországról) érkező hallgatók egy része pedig Erdélyben marad.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Share.

About Author

Leave A Reply