Egyre nehezebb kitörni a magyar szegénységből

0

Aki szegény, az egyre szegényebb lesz Magyarországon, ahol a relatív szegénységi rés az elmúlt két évben igencsak megugrott. Eközben nő az egyenlőtlenség, egyre több magyar vesz több mint százmillió forintos házakat, lakásokat.

A szegénység kifejezetten szembetűnő az ország egyik legszegényebb térségében, az észak-magyarországi falvakban. Nógrád megye egyes részein alig van munkalehetőség, van, aki több mint 100 kilométerre jár dolgozni, több műszakban, hogy el tudja tartani gyerekeit.

Magyarországon a szegénységi küszöb tavaly a KSH adatai alapján havi 83 855 forint volt. A szegények átlagjövedelme viszont ennél is egynegyedével kevesebb, csak 63 645 forint.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

„Az elmúlt években egyre nagyobb a rászorult családok száma annak ellenére, hogy vannak helyi kezdeményezések, de elég gyengék. Állami segítség nélkül ezek nem fenntarthatóak hosszú távon” – mondta a térségbe rendszeresen segélyeket szállító Adománytaxi civil szervezet vezetője, Horn Tamás a EuroNewsnak.

A relatív szegénységi rés százalékosan azt mutatja, hogy mekkora az eltérés a hivatalos küszöb és a szegények valós jövedelme között. Az EU-ban e tekintetben 2017-ben Romániában volt a legnagyobb a különbség, Finnországban a legkisebb. Magyarországon a relatív szegénységi rés 16,7 volt, tavaly viszont 24 százalékra ugrott.

Eközben az olló másik végén látványosan megjelent a gazdagság, aminek egyik jele, hogy az utóbbi években egyre több magyar vesz több mint százmillió forintos házakat, lakásokat.

Magyarországon a leggazdagabb 20 százalék fogyasztási kiadása több mint 3,7-szerese a legszegényebb 20 százaléknak.

Share.

About Author

Leave A Reply