Egyre nagyobb bajban Magyarország

1

Történelmi csúcson az üres álláshelyek száma és aránya Magyarországon, azaz a munkaerőhiány a tavalyi év utolsó három hónapjában sem enyhült a KSH adatai szerint. Elsősorban a feldolgozóipart, az adminisztratív, szolgáltatást támogató tevékenységet, illetve a humán egészségügy, szociális ellátás ágazatokat sújtja leginkább a probléma.

Tavaly október és december között 73 ezer dolgozó hiányzott a magyar munkaerőpiacról a KSH adatai szerint, amelyből 53 500 a versenyszférát érintette – írta a Portfolio.

Az előző év azonos időszakához képest a nemzetgazdaságban 17 700-zal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, amiből 14 ezer fővel szerepelteti magát a versenyszféra. Ezzel a nemzetgazdaságban 2,4, a versenyszférában pedig 2,5% volt a betöltetlen álláshelyek aránya az időszakban.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Mindez a feldolgozóiparban jelenti a legnagyobb problémát, ott azonnal 23 ezer dolgozót fel tudnának venni. Ez 7 800 fős növekedés éves alapon, vagyis elmondhatjuk, hogy a termelés egyre súlyosabb korlátját jelenti, hogy a vállalatok már nem találnak dolgozókat.

A PwC vezérigazgató-felmérése szerint is a magyar gazdaság legnagyobb problémája a képzett munkaerő hiánya. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke a múlt héten azt mondta, hogy jelenleg 200 ezer képzett dolgozó hiányzik az országból saját felméréseink szerint, miközben folyamatosan csökken az ország népessége, és százezrek dolgoznak külföldön.

Remény sincs a szakmunkások hazatérésére

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply