Egyre kínosabb Brad Pitt ügye

0

Teljes újjáépítést ígért New Orleansban, ám rengeteg a probléma az új, környezetbarátnak szánt házakkal. A színész alapítványára per vár.

A Katrina hurrikán 2005-ben hatalmas pusztítást okozott New Orleansban, 800 ezer otthon semmisült meg. Az így hontalanná vált embereken kívánt segíteni Brad Pitt: a színész 2007-ben hozta létre a Make It Right (Hozzuk rendbe) alapítványt, azzal a céllal, hogy új házakat építsen.

A projekthez megnyerte Frank Gehry és David Adjaye építészeket is. Környezetbarát épületek terveztek napelemekkel és energiatakarékos megoldásokkal.

Elsőként egy művészeti installációval indítottak: 150 rózsaszín dobozt állítottak ki a városrészben, amelyek az újjáépítendő házakat szimbolizálták.

Fenntartható? Nem annyira…

Hónapokon belül elkészült az első hat épület. Egy ház felhúzásának a költsége 150 ezer dollár volt. Összesen 109 otthont teremtett az alapítvány, összesen 26,8 millió dollárért 2016-ig. New Jersey-ben, Kansas Cityben és Montanában is építettek új házakat.

A Make It Right üzenete az volt, hogy egy tönkretett területből hogyan lehet sikertörténetet varázsolni, amire aztán később is lehet építeni. Azonban 12 év után elmondható, hogy csak a fenntartható építészet buktatói derültek ki.

A lakók ugyanis arra panaszkodnak, hogy a házakkal sok a gond: rothadás, összedőlés és beomlás tapasztalható a gyenge minőségű anyagok miatt. Gázszivárgást, elektromos tüzeket is jelentettek, valamint a falakon megjelent a penész, főleg az eső és a magas páratartalom következtében.

Volt olyan lakó, akinek egészségi állapota rosszabbodott a penésztől: fertőzéseket okozott, továbbá remegés és memóriazavarok alakultak ki. Más arra panaszkodott, hogy migrének gyötörték – később elköltözött és a házat lerombolták.

Rengeteg a gond

Az alapítvány már 2008 körül, vagyis nem sokkal az első házak átadása után elkezdte kicserélni a rothadó elemeket.

Egy lakónak 2013-ban fizettek azért, hogy hallgasson és ne beszéljen a gondokról, ám ezt végül megszegte és az NBC-nek kitálalt.

Egy jelentés szerint kéttucatnyi házon fedezték fel a rothadás jeleit. A kiválasztott faanyagra 40 éves élettartamot ígértek, és azért erre esett a választás, mert nem tartalmaz vegyi anyagokat – később azonban az alapítvány szóvivője elismerte, hogy nem bírta a New Orleans-i nedvességet.

Az alapítvány nem nyújtott be adóbevallást és nem is épített új házakat évek óta. Úgy tűnik, a honlapjuk már nem üzemel, és a lakók is arra panaszkodnak, hogy nem lehet elérni a szervezetet.

Brad Pitt szerint naivak voltak

Brad Pitt 2015-ben azt mondta, hogy naivak voltak a kivitelezéssel. Az utóbbi időben csak annyit közölt szóvivője útján, hogy megígérte, hogy újjáépítik a városrészt, és tartani is szeretné ezt az ígéretet.

A sztár ugyanakkor már el is hagyta az alapítvány vezetőségét, bár az együttműködés még megmaradt.

Most per vár a szervezetre: egy ügyész szerint a színész és az alapítvány nem értesítette a lakókat, hogy gondok lehetnek az alapanyagokkal és a kivitelezéssel. Csak akkor végezték el a javításokat, miután az emberek aláírtak egy megállapodást, hogy nem perelnek.

Sok ház lakatlanul áll, vagyis ugyanolyan kísérteties a helyzet, mint a Katrina pusztítása után volt.

Kitálal az óceánjárók személyzete

(Fotó: Julie Dermansky/Corbis/Getty Images)

Share.

About Author

Leave A Reply