Egyre jobban lehet keresni a külföldi szupermarketekben

0

Mivel egyre kevesebb a hadra fogható munkaerő, a magyarországi szupermarketek elkezdtek fizetést emelni, ám ez még mindig nem elég, mert ezzel párhuzamosan külföldön is egyre magasabbak a juttatások a hasonló pozíciókban, azaz éles a verseny.

A Lidl például jó fizetéseket kínál magyar viszonylatban, de még így sem tudja felvenni a versenyt a külföldi bérekkel. Az üzletlánc Ausztriában két hete 25 százalékkal megemelte a dolgozók fizetését.

Noha nem szoktuk átváltani forintba a fizetéseket (elkölteni ugyanis szintén ott kell, ahol megkeresi az ember), most mégis kivételt teszünk, csak az összehasonlítás végett, hangsúlyosan felhívva a figyelmet, hogy a megélhetési költségek Nyugat-Európában magasabbak.

Szóval Ausztriában egy kezdő havi 540-590 ezer forintnak megfelelő összeget vihet haza, az üzletvezetők bére pedig eléri a havi egymillió forintot, egy vezető helyettes pedig 850-940 ezer forintnak megfelelő eurót kap.

Magyarországon a korábbi adatok szerint a főpénztárosok markát átlagosan közel bruttó 293 ezer forint üti, a csúcsgázsi pedig jelenleg 673 856 forint a Lidlnél.

Eladói munkát is találsz a Határátkelő külföldi állásközvetítő oldalán!

Az Egyesült Királyságban is sok magyar dolgozik a kereskedelemben. Ott a minimum órabér 7,5 font (ez 356 forintos árfolyamon számolva 2 670 forintot jelent).

Ráadásul az egyik nagy, 135 ezer ember foglalkoztató brit szupermarket, az Asda a héten béremelést jelentett be. Ennek értelmében a személyzet 8,5 fontos órabérért dolgozik majd, cserébe viszont nincsenek fizetett szünetek, és munkaszüneti napokon is dolgozniuk kell a munkavállalóknak, ha úgy jön ki a beosztás.

Az éjszakai pótlékot is megemelik 2,04 fontról 2,54-re (ez ugye az alap órabérre rakodik) – írta a Pénzcentrum.

Összességében tehát elmondható, hogy Ausztriában és Nagy-Britanniában is egy bolti alkalmazott három-ötször annyit keres ugyanabban a munkakörben, mint Magyarországon, ami a magasabb megélhetési költségek mellett is jobb életszínvonalat sejtet.

Share.

About Author

Leave A Reply