Egyre drágább az élet a görög szigeteken

0

A görög tengerpart nyaranta sok magyar számára kínál kapcsolódást. A gazdasági megszorítás azonban elérte a 117 lakott szigetet is, melyek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek – legalábbis az ott élők szerint.

A jórészt a turizmusra alapozó helyi vállalkozások tulajdonosai elsősorban az adóemelés miatt panaszkodnak, különösen azóta, hogy tavaly megszűntek az eddig nekik kijáró kedvezmények.

„Egy 24 százalékos fogyasztási adó a többi intézkedéssel együtt már lehetetlenné teszi az egészséges vállalkozást. Különösen, hogy mi csak évi hat hónapot tartunk nyitva. Nem lehet minket összehasonlítani azokkal, akik egész évben ugyanazokkal a partnerekkel dolgoznak” – panaszkodott az euronewsnak Hrisztosz Michail étteremtulajdonos.

Külföldre mennél dolgozni, akár valamelyik görög szigetre? Külföldi állások a Határátkelőn!

Jakovosz Lillisz is éttermet üzemeltet Milosz szigetén. Szerinte rendben van, ha magasabb az adó, de akkor a szolgáltatások is legyenek színvonalasabbak. A korábbi áfakedvezmény eltörlése már csak azért is rosszul érinti a helyieket, mert az eddig egyfajta kompenzáció volt számukra.

A szigeteken élőknek a jövő sem kínál sokkal szebb kilátásokat, hiszen az athéni kormány idén májusban fogadott el egy újabb megszorítócsomagot. A 2018 és 2021 között mintegy ötmilliárd eurós megtakarítást eredményező törvény nyugdíjcsökkentést és újabb adóemelést is tartalmaz. Görögország mostani, hároméves futamidejű mentőcsomagja jövőre jár le.

(Fotó: pixabay.com/prowitt)

Share.

About Author

Leave A Reply