Egyévnyi kalandozás Új-Zélandon

0

Lassan hagyomány, hogy ilyenkor, április környékén a 35 év alatti kalandvágyó fiatalok beélesítik a gépet, és megpróbálnak lecsapni az új-zélandi working holiday vízumra, ami elég komoly lehetőség arra, hogy az ember egy évet töltsön a kiwik földjén. Túl sok feltétel nincs, de a gyorsaság feltétlenül köztük van – írta Orsi, aki korábban maga is eltöltött egy évet így.

„2014 júniusában gondoltam egyet (jó, igazából néhány évvel korábban gondoltam ezt már), és nekivágtam egy hátizsákkal a világ másik felének. Meg sem álltam egészen Új-Zélandig.

Korábban csak könyvekben és filmeken láttam ezt a varázslatos országot, de egyből lenyűgözött. Azúrkék tavak, fekete homokos tengerpartok, kősivatagok, esőerdők, retinaégető zöld mezők, egzotikus madarak és a helyiek végtelen kedvessége. Akkor még csak ennyit tudtam a Nagy Fehér Felhők Országáról, de hajtott a kíváncsiság, hogy felfedezzem.

A working holiday vízumnak köszönhetően lehetőségem volt egy évet eltölteni Új-Zélandon, amelynek során utazhattam és dolgozhattam 12 hónapig az országban.

Biztonságos és barátságos

Szerencsés kombináció ez, ugyanis a magyar kis spórolt pénzem elég gyorsan elfogyott volna: Új-Zéland nem egy olcsó ország, főleg nekünk. Bár korábban én nem voltam egy nagy hátizsákos utazó, egyedül meg aztán főleg nem mentem sehová, a lehető legjobb helyen feszegettem a határaimat.

Down Under ugyanis alkalmas az ilyen fajta utazási módra: mind Új-Zéland, mint Ausztrália nagyon biztonságos és itt nagyon elterjedt a hátizsákos, campervan-es (kvázi lakóautós) utazgatás.

Bár én nem vettem autót, gyakran betársultam másokhoz, illetve kipróbáltam az ingyenes autóbérlési lehetőséget is, és volt olyan is, hogy barátnővel stoppoltam. Összesen a két országban olyan 15 ezer kilométert utaztam 10 hónap alatt.

A kint létem idején próbáltam olyan munkákat végezni, amelyeket itthon sosem csináltam és vélhetően egy darabig még nem is fogok. Önkénteskedtem szállásért és ellátásért, ami arra igazán ideális, hogy helyieknél lakjon az ember és testközelből nyerjen bepillantást a kiwik, esetleg a maorik életébe, kultúrájába.

A lelkészektől a madárrezervátumig

Laktam lelkész családnál, akiknek a lánya épp Magyarországon járt Biblia-kurzusra, börtönpszichológusnál, repülőgéphangárban és olyan családnál is, ahol semmilyen állati eredetű dolgot nem ettek és annyira hittek az önellátásban, hogy szinte mindent maguknak termeltek.

A fenti önkénteskedésnek hála dolgozhattam madárrezervátumban, ahol olyan madarakat láthattam, amiből alig néhány példány él már csak a világon, építettem repülőt, nyírtam füvet reptéren, méhészkedtem az ország legészakibb csücskében, vagy épp gletteltem egy kis apartman felújítása során.

Rengeteg fantasztikus családdal és emberrel ismerkedtem meg, nem csak helyiekkel, de más utazókkal is, amelyből aztán életre szóló barátságok születtek. A mai napig táplálkozom ezekből az élményekből, emlékekből, barátságokból.

Azt hiszem, hogy ennél nagyobb kalandot, egy kis kiszakadást a mókuskerékből és önmagam megismerésének jobb útját nem is választhattam volna. És a jó hír az, hogy idén áprilisban is újabb száz magyar fiatalnak nyílik lehetősége belevágni egy hasonlóan izgalmas évbe.

Tudnivalók a working holiday vízumról

Április 26-án 10:00 órakor (új-zélandi idő szerint!) újra aktívvá válik az új-zélandi working holiday vízumra való jelentkezés online felülete. A már ötödik éve óriási népszerűségnek örvendő vízummal évi száz, 18-35 év közötti magyar fiatal tölthet el egy évet a világ túlsó felén és utazgathat, ill. dolgozhat kerek egy éven át.

A jelentkezés online történik az új-zélandi Immigration oldalán. Az online jelentkezés során kizárólag a gyorsaság számít, csatolni nem szükséges semmit, csupán abban az esetben kell elintézni a kötelező mellkasröntgent, ha a pályázó bejutott a szerencsés száz közé és engedett a rendszer fizetni.

A vízum igényléséhez szükséges:

– érvényes útlevél (tervezett hazautazástól számított további három hónapig)

– gyorsan hasító internet

– személyigazolvány, vagy jogosítvány

– online vásárlásra alkalmas visa vagy master card bankkártya

– megfelelő fedezet a vízumdíjra (208 NZD)

– kiutazáskor rendelkezni kell majd utasbiztosítással

– nyilatkozni arról, hogy rendelkezik a pályázó a megfelelő fedezettel (4200 NZD)

– illetve a vissza repülőjeggyel, vagy annak megfelelő összeggel

– továbbá amennyiben bejutott a száz fős keretbe, mellkasröntgent kell csináltatni

Április 26-án késő este tehát minden bizonnyal ismét sokan ülnek a gép elé, hogy megpályázzák a világ egyik leggyönyörűbb országába szóló vízumot.

A kritikus 10 perc

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is 10 perc alatt fognak elfogyni a helyek, de fontos azzal tisztában lenni, hogy ez egy hivatalos dokumentum, amely az új-zélandi Bevándorlási Hivatalhoz fut be, így valótlant állítani, vagy hamis adatokat megadni nem ajánlatos.

A vízumot a kötelező mellkasröntgen elvégzése után (ez is online kerül benyújtásra az akkreditált doktorok által) kb. 1-2 héten belül elbírálja az új-zélandi Bevándorlási Hivatal.

A vízum megszerzése után 365 napja van a pályázónak belépni az országba és az első belépéstől számított további egy év áll rendelkezésére, hogy utazgasson, éljen és lásson.

Bár a jelentkezés pillanatában nem szükséges rendelkezni a követelményként előírt kb. 850 ezer forintnyi összeggel, Új-Zéland igen drága ország, ezért a kiutazáskor érdemes ennek többszörösével nekivágni a nagy kalandnak.

A vízum lehetőséget nyújt, hogy az utazás során dolgozhasson a pályázó, így az igen gyorsan fogyó magyar tartalék visszapótlására és esetleg további utazgatások finanszírozására is lehetőség van.

Mindenképp érdemes alaposan tájékozódni a kinti árakról, utazási- és szálláslehetőségekről és felkészülni arra, hogy ezzel a vízummal főként szezonális jellegű munkákat lehet végezni.

A látnivalókban hihetetlen gazdag ország, a kiwik kedvessége és az utazás öröme azonban biztosan garantálja, hogy felejthetetlen évben legyen része a kiutazónak.”

Ha vannak kérdéseid, akkor érdemes megkeresni Orsi oldalát.

(Fotó: backpackerguide.nz)

Share.

About Author

Leave A Reply