Mi vonzza a magyarokat Amerikába?

0

Most lett kész az a kutatás, melyet az Egyesült Államokban élő magyarok körében végeztek el, és melyben egyebek mellett arra keresték a választ, hogy amerikainak vagy magyarnak tartják inkább magukat, illetve hogy mi vonzotta a válaszadókat az országba.

Az Amerikai magyar vagy magyar amerikai? szociológiai kutatás olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy vajon kik azok az amerikai magyarok és kik a magyar amerikaiak? Hogy és mikor kerültek az Egyesült Államokba? Hogyan boldogulnak az Újvilágban és mit gondolnak az Óhazáról? Mitől marad valaki magyar Amerikában és mitől amerikanizálódik?

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által szakmailag támogatott, de civil kezdeményezésben az intézettől függetlenül lebonyolított magyar és angol nyelvű online adatfelvétel 47 kérdésére 2,200 Amerikában élő magyar válaszolt.

A kérdőívre válaszolók döntő többsége ugyan Magyarországról érkezett, de a felmérésben résztvevők közel egyharmada már az USA-ban született. Ennek is köszönhető talán, hogy a többség ugyan még Amerikában élő magyarként definiálta magát, de már inkább az Egyesült Államokat tartotta hazájának.

A Magyarországról bevándoroltak identitásának legmeghatározóbb tényezői között a következők szerepeltek:

• Amerikai életük sikeressége a magyarországihoz képest

• Az érkezés éve Amerikába

• A magyar néptánc jelentősége

Érdekesség, hogy önbevallásuk szerint kevesen vannak olyanok, akik kizárólag gazdasági okokból vándoroltak ki az Egyesült Államokba, ahol egyébként többségük már lényegesen jobbnak tartja amerikai életét a magyarországinál.

Az sem meglepő, hogy a válaszadók közel ugyanolyan gyakran használják az angol és magyar nyelvet otthonukban, ugyanakkor a második generáció, azaz a Magyarországról érkezett szülők gyermekei már alig tudnak magyarul.

Kétharmaduk amerikai állampolgár és elenyésző azok száma, akik biztosak visszaköltözésükben. Az Egyesült Államok messze van, így nem csoda, hogy a válaszadók átlagosan kétszer látogattak haza az elmúlt 5 évben, de a kérdőívet kitöltők több mint fele legalább heti rendszerességgel ápolja otthoni kapcsolatait.

A válaszadók a lehetőségeket, a reményt, szabadságot, az anyagi boldogulást, az életszínvonal javulását, a karriert és munkát szinte csak az Egyesült Államoknak tulajdonítják. Ezzel ellentétben, körülbelül hasonló mértékben kaptak a két országtól tudást, tapasztalatot, értékeket, szemléletet és családi, baráti kötelékeket.

Magyarország kvázi exkluzív adománya a válaszadók szerint a nyelv, a kultúra, identitás, emlékek, gyökerek, de ide sorolják a limitált lehetőségeket, a rossz életszínvonalat és a negatív szemléletet is.

További részletek a kutatásról itt érhetők el.

(Nyitókép: Dóri)

Share.

About Author

Leave A Reply