„Egyelőre nincs napirenden a hazaköltözés”

1

Az óvodapedagógusi munka nem kifejezetten az, amelyik elsőként eszünkbe jut a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig így is el lehet helyezkedni. Példa erre Mónika története, aki lassan négy éve él Németországban.

Nyilván közalkalmazottként Németországban sem minden fenékig tejfel, de ha az embernek van egy kis szerencséje (na és jó szakmája és kapcsolatai), akkor akár 2700 euró bruttót is megkereshet így.

Élő példa erre Mónika, aki férjével 2014 tavaszán költözött ki egy Münchentől néhány kilométerre fekvő településre. Magyarországon korábban egy magánóvodában dolgozott Budapesten, ám az ígéretek és a valóság finoman szólva sem teljesen fedték egymást, így felmondott.

Szerencséje volt, mert éppen akkor távozott egy konduktorként dolgozó ismerőse Németországban, aki szólt neki az üresedésről, ő pedig megpályázta az állást. A mozgássérült fiatalok állami iskolájában működő napköziben két próbanapot kellett eltöltenie, végül megkapta az állást.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Abban is szerencséje volt, hogy a munkatársak nagy része magyar, ami megkönnyítette a beilleszkedést. „Ha volt valamilyen kérdésem, vagy nehézségem támadt, egyszerűen magyarul rákérdeztem a dologra, így könnyebb volt, mintha németül zajlott volna mindez” – mondta a Pénzcentrumnak.

„Gyakorlatilag mindenben támogatott a munkahelyem, egy kis, szolgálati lakást is biztosítottak számunkra, így az albérletkereséssel sem kellett bajlódni. Ennek költsége havonta úgy 200 ezer forintnak megfelelő összeg, ami helyi viszonyok között elég kedvezőnek számít. Fizették a nyelvórákat is, és a kezdéstől számított hat hónapon belül meg is lett a B2-es vizsgám” – tette hozzá.

A szülők is kedvesen fogadták, nem a nemzetisége számított, hanem az, hogyan bánik a gyerekekkel. „Soha nem éreztem, hogy bármiféle hátrány érne a származásom miatt a kinti életünk során” – szögezte le Mónika.

Míg Magyarországon napról napra éltek (fél év alatt tudott némi pluszmunkával 100 ezer forintot félretenni), addig Németországban kiszámíthatóbb az élet, nem okoz pánikot egy váratlan kiadás, és ez még úgy is igaz, hogy a férjével mindketten a német átlag alatt keresnek.

Az eredeti terv az volt, hogy 5-6 év alatt megtakarítják egy budapesti kertes ház árának a felét, de ma már nyilvánvaló számukra, hogy ez nem fog menni a magas megélhetési költségek miatt.

Viszont maguk finanszírozták az esküvőjüket és évente kétszer-háromszor el tudnak menni külföldre nyaralni vagy akár csak egy hosszú hétvégére. „Egyelőre nincs napirenden a hazaköltözés, mind a ketten tovább szeretnénk tanulni” – mondta Mónika.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: flickr.com/Lucélia Ribeiro)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Beáta Zsilinszki on

    Tisztelt szerkesztő! Monika elérhetőségét el lehetne kérni? E-mail cím esetleg közösségi oldali elérhetőség? Hasonló cipőben járok s ha lehetséges szeretnék erdeklődni nála!
    Köszönöm szépen előre is
    Tisztelettel Zsilinszki Beata

Leave A Reply