Egyedülálló egyezséget kínál az EU a briteknek

0

Az Európai Bizottság elnöke szerint az unió egyedülálló kereskedelmi egyezményt ajánl a briteknek. Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, a kereskedelmi tárgyalások „a legnagyobb ambícióval” indulnak meg.

Az Európai Bizottság elnökét meglepte Boris Johnson brit kormányfő az ausztrál kereskedelmi modellre tett utalása, mivel az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezet feltételei szerint működteti piacát, és nincs kereskedelmi megállapodása Ausztráliával.

– Amennyiben az Egyesült Királyság ezt az utat választja, mi nem akadályozzuk meg. A brit kormány beérheti kevesebbel, de én személy szerint ambiciózusabb megállapodást képzelek el – hangsúlyozta Ursula von der Leyen.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Közben Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn Brüsszelben arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságnak sokba fog kerülni, ha hátat fordít az uniós kereskedelmi szabványoknak.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, és azóta érvényben van a 11 hónapos, vagyis december végéig tartó átmeneti időszak. Ennek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól.

A brit kormány elsődleges céljai között szerepel egy átfogó, a szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az EU-val.

Február eleji beszédében Boris Johnson kijelentette ugyanakkor: e megállapodás eléréséhez nincs szükség arra, hogy Nagy-Britannia elfogadja az Európai Unió szabályrendszerét például a versenypolitikában, az állami támogatások szabályozásában, a környezetvédelemben vagy bármely más hasonló területen.

A határátkelőket is érintette Merkel és Orbán

Share.

About Author

Leave A Reply