Egy válás költségei

0

A sok huzavona után végre napirendre kerülhet sok lényegi kérdés a Brexit ügyében, legalábbis az elmúlt napok eseményei ezt mutatják. A szakértő szerint nem is elsősorban pénzkérdésről van már szó.

Az európai uniós csúcson zöld utat kaptak a további tárgyalások, ami nem csoda, hiszen a britek gyakorlatilag az összes uniós feltételt elfogadták, azaz gyakorlatilag elhárult az akadály a kilépésről szóló legfontosabb kérdések lezárása előtt.

Ugrósdy Márton szerint „a brit kormány az elmúlt hónapokban több ígéretet is tett, hogy a jelenleg Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogaik és kötelezettségeik nem fognak megváltozni. Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy rájuk vonatkozik-e az Európai Bíróság joghatósága. Úgy tűnik, az átmeneti időszakban így fog maradni.”

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

A külpolitikai szakértő az InfoRádiónak azt mondta, hogy eleinte a pénzkérdés jelentette a legnagyobb kihívást, az elmúlt hetekben mégis az ír határ került fókuszba. Szerinte a határellenőrzést, illetve vámhatárt, amiről korábban szó volt, és amire az EU és egy harmadik ország között szükség lenne, nem fogják teljesen visszaállítani.

Milyen feltételekre számíthatnak?

A brit engedmények és a sikeres első szakasz lehetővé teszi az előrelépést, hogy minél előbb megtárgyalhassák az EU és Nagy-Britannia kapcsolatát – tette hozzá a szakember.

„Mindenkit az érdekel. Most még csak a válás költségeiről van szó. Előremutató, hogy már a jövőről is lehet tárgyalni, ami a britek érdeke” – fogalmazott Ugrósdy Márton.

Amennyiben mindkét fél nyitott a további együttműködésre, úgy „ha például a britek szeretnének hozzáférést kapni a közös piachoz, akkor ugyanúgy, mint Norvégiának vagy Svájcnak, ennek az árát meg kell fizetniük.”

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/WolfBlur)

Share.

About Author

Leave A Reply