Egy tökéletes egyveleg

0

Vannak olyan helyek, amik nem csak simán tetszenek (abból nagyon sok van), hanem valami tényleg megfog bennük – írta a Teo in Rio blog szerzője, aki ráadásul nem is Brazíliából, hanem Chiléből jelentkezett.

„Helyek, melyek magukkal ragadnak, ahol úgy érzem, hogy voltam már itt, hogy ismerem a várost. Aztán elkezdek azon morfondírozni, hogy milyen lehet itt élni, és hogy én hogyan keveredhetnék ide valamilyen úton-módon.

Kevés ilyen élményem volt eddig, talán Kolozsváron és Lisszabonon kívül nem is volt több, egészen addig, amíg meg nem láttam Santiagót.

Santiago a tökéletes egyvelege egy európai és egy latin-amerikai városnak. Európai benyomást kelt, mert rendezett, tiszta, a brazil városokhoz képest mindenképp. Sok szép parkja van, amit használ is a nép.

Rióval ez a baj, nincs igazán élhető park a Jardim Botanicót es a Parque Lagét leszámítva, az előbbi fizetős, az utóbbi pedig elég hamar bezár. Meg mindkettő hatalmas, ennél kisebb park is megtenné.

Aztán ott van az Aterro. Végig az öböl mentén, szép park nagyon, de nem használják a lakosok, mert a vasárnapi tumultust leszámítva kihalt, sok a csöves meg a zombi, és ezért kicsit para. Nem nagyon, de az, hogy ott heverésszenek fiatal párok, vagy piknikezzenek családok, az szinte elképzelhetetlen. Santiagóban viszont ez megy.

Első nap, mikor megérkeztem, elindultam egy kis felfedező körútra a környéken. A Providencia negyedben szálltam meg, ami egy jó környék még Santiagón belül is. Húsz méterre a hoteltől van egy csatorna, és annak mentén egy parkszerűség.

Messziről láttam, hogy fekszenek a fűben az emberek, és egyből jött a rossz érzés, hogy ne menj közelebb, mert ezek tuti csövesek vagy crackes zombik. Aztán mégis közelebb mentem, és láttam, hogy dehogy, ezek szimplán fiatal szerelmesek, meg családok gyerekekkel, meg gimisek / egyetemisták, akik élvezik a délutáni napsütést.

Ez Rióban annyira nem megszokott, hogy már el is felejtettem, hogy egyébként otthon, meg a világ fejlettebb részein ez teljesen normális.

Santiago ugyanakkor teljesen latin-amerikai is, mert új város, néhány szebb, klasszikusnak számító épülettel, sok modern toronyházzal, és főként tipikus, nem túl szép, 50-es 60-as években épült házzal, amivel Rio is tele van, és nem sokkal szebbek, mint a mi paneljeink (ha egyáltalán szebbek, ez általában azon múlik, hogy mennyire tartják karban).

Latin, mert latinok lakják. Ez kinek pozitív, kinek negatív, nekem sokkal inkább pozitív, még akkor is, ha lassabb a kiszolgálás az éttermekben, kávézókban, és ez a kényelmesség valószínűleg más területeken is érezhető. Ugyanakkor elképesztően kedvesek, segítőkészek, szórakoztatóak.”

Nagyon jó az eredeti poszt (ráadásul jó sok kép is akad benne), úgyhogy megéri ide kattintani!

Share.

About Author

Leave A Reply