Egy szaros gatyám van

0

Amikor az ember belevág egy külföldi életbe, elképzeli, mi mindent ér majd el az eltervezett idő alatt, lesz jó munkahelye, otthona, nyaralni jár és még sorolhatnánk. De mi van akkor, ha mindez megvan és mégsem elég? Tényleg ez lenne az élet? – tette fel a kérdést Balázs, a Balázs in the World szerzője.

„Most karácsonykor, mikor újra Magyarországon jártam, volt szerencsém egy családi-baráti összejövetelen több remek emberrel találkozni és beszélgetni. Röviden, egyik beszélgetés ezzel zárult: „…igazándiból nincs autód, házad, feleséged, ami Dániához kötne – csak egy szaros gatyád van, úgyhogy most utazz, amíg megteheted”.

Mikor 2013 augusztusában útra keltem, rengeteg célom volt, az akkori 19 éves fejemmel. A legfontosabb az volt, hogy lediplomázzak és értékesítési területen szerezzek egy munkahelyet, hiszen, akire akkor is már nagyon felnéztem, a keresztapám, ex-IBM-es salesként mindig céges telefonnal, laptoppal járt, jó öltönyben és látszólag úgy tűnt, ez a boldogság titka. Little did I know!

Eltelt ehhez képest közel 5 év, lediplomáztam, megvan a baromi menő iPhone 7-es, legújabb Lenovo laptop és a hat számjegyű fizetés (még nem dollárban) is. Viszont megfogalmazódott bennem egy kérdés, viszonylag hamar a munkábaállás és a kezdeti hype elmúlása után, hogy vajon ez lenne az élet? (…)

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

Az elején azzal indult, hogy vajon hálátlan vagyok-e, amikor „mindenem megvan” és mégis többre vágyom? Noha később ráébredtem, hogy nem többre, hanem másra.

Vagy csak tipikus Y-generációs fiatal vagyok, aki egy év munka után bedobja a törölközőt mert nem bírja a kemény munkát? Ezek voltak leginkább a félelmeim, ami miatt blogot se szerettem volna kitenni, hiszen ezzel lehet, hogy leírnám magam. Kérdés, hogy ki előtt és hogy annak a véleménye számít-e?

Volt egy időszak, amikor a Google-el interjúztam ősz tájékán, előtte pedig nyáron egy másik Forbes 500-as céggel, amikor azt gondoltam, hogy igaziból 24 évesen már ezért nagyon is büszke lehetek magamra és ha bevesznek az igazi corporate mókuskerékbe és majd 5/5 munkanap nyakkendőbe és öltönybe kell járnom 1,5x ennyi fizetésért, akkor majd igazán sikeres leszek és megtalálom a boldogságot. Szerencsére nem léptem ki a jelenlegi munkahelyemről egyik állásért sem.

A végső stádium pedig az volt, amikor rájöttem, hogy egy ideális életképet kergettem, ami lehet, hogy mást boldoggá tesz, de engem nem. Azt is látom, hogy a legtöbb ember körülöttem rendkívül élvezi a biztonságos, remek munkahelyet, megházasodik, gyerekeket szül, házat vesz, én viszont ebben biztos vagyok, hogy ez még nem itt és nem most fog nekem a soron következni. (…)

Node! Ahol egy fejezet lezárul, ott nyílik egy újabb. Így született a döntés, hogy tavasztól (dátumon még pontosítani kell) Ádámmal, aki úgyszintén itt tanult és dolgozik pár éve és most épp a lakótársam, nyakunkba vesszük a lábunkat és nekivágunk a nagyvilágnak!

Még ugyan vannak homályos részletek, de az biztos, hogy Barcelonával fogunk kezdeni, ahol nagyon erős start-up szféra van, ezen kívül pedig jó kaják, napsütés, ami itt Dániában kollektíve nincs szeptember és május között és latin zene.

Nem tudjuk, hogy utána merre fog vezetni az út, de olyan még nem volt, hogy ne lett volna sehogy, úgyhogy ebben bízom és persze a megérzéseimben. (…)

Persze, mint minden épelméjű emberben, bennem is felvetődött a kérdés, hogy „Ez mind szép és jó, kalandok, buli, fanta, de miből fogok megélni?”. Köszönöm, ez egy remek kérdés. De! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 2018-at írunk.

Manapság emberek pénzt tudnak keresni a legkülönbözőbb és hihetetlenebb formában. Ezer állás van remote pozícióba, ahol nem kell egy irodában megjelenni, lehet online fordítani, lehet ad hoc munkát vállalni helyi bárokban és lehet egy világmegváltó startup is alapítani útközben.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Share.

About Author

Leave A Reply