Egy rejtélyes alagút nyomában

0

Az alagút neve Lissummon és egészen izgalmas a története. Van benne hátborzongás, különös baleset és persze nem kevés misztikum. Mindezeknek járt utána a Kelta Vándor blog.

„A Lissummon a Newry- Armagh közötti egyvágányú vasútvonal része volt, és egyben a leghosszabb vasúti alagút is az egész szigeten. 154 évvel ezelőtt, vagyis 1864-ben hajtott át rajta a legelső szerelvény.

Már az építkezés is különleges mérnöki munkának számított akkoriban: 6 aknát is vájtak lefele a hegy felszínéről – melyek közül kettő több, mint 70 méter mély volt -, így 14 helyen haladhatott egyszerre a munka: az alagút 2 végénél és minden egyes aknánál 2 irányba fúrtak.

Az 1950-es évek óta van használaton kívül, a síneket is felszedték és erősen benőtte a bejáratokat a növényzet is, mégis úgy tűnt vannak néha látogatói. Persze ami a kutakodás közben még jobban meglepett, hogy maga az Armagh-Newry vasútvonal a XIX sz-i Egyesült Királyság és Írország legnagyobb vasúti katasztrófájának a színhelye is egyben, bár az alagút maga abban nem volt érintett.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Az alagút teljes hossza 1608 méter, és mivel nyílegyenesen halad, egy egészen apró, világos pontként a távolban látszik a másik kijárat. 20 méterenként menedékszerű, kisebb üregeket vájtak a falba.

Az építmény egyébként egészen jó állapotúnak tűnik ahhoz képest, hogy már több mint 150 éves és nagyon régen nincs is használatban. A középső szakaszon azonban erősen beázik és ezáltal színes ásványkiválások rakódtak le a falára.

Mivel mi már este értünk ide, így ilyen mélyre nem mentünk be, de a bejárathoz közeli részeken is számos alakuló szalmacseppkövet láttunk a mennyezetről lógva.”

A teljes posztot a különös baleset történetével (és jó sok képpel) itt találjátok.

Rémes dolgok Írországban

Share.

About Author

Leave A Reply