Egy ország, ahol mindenkire jut 47 millió forint

0

Milyen jó lenne egy olyan országban élni, ahol a költségvetés folyamatosan többletet produkál, ahol az ország vezetői a rengeteg befolyó pénzt nem elverik (vagy ellopják), hanem ésszel tartalékolják, hogy akkor is legyen majd, ha esetleg elmúlnak a kellemes idők. Nos, van ilyen ország.

Aki Norvégiára tippelt, az jól tette. Noha az ország elsősorban az olajból gazdagodott meg, most a nemzeti össztermék közel 300 százalékának megfelelő vagyona van, ami majdnem 180 ezer dollárt (mintegy 47 millió forintot) jelent minden állampolgárra.

Nemrég jelent meg az OECD Government at a Glance kiadványa. Ebből a Portfolio kiderítette, hogy Norvégiában az elmúlt tíz évben átlagosan a nemzeti össztermék 11,3 százalékának megfelelő többlet volt a költségvetésben, ami szinte kizárólag az olajvagyonnak köszönhető.

Láttunk már ilyet, az viszont egészen ritka, hogy az ország vezetői eldöntötték, a nyersanyagból származó bevételt nem költik el, hanem egy erre a célra létrehozott állami alapban helyezik el, ami be is fekteti az összeget, hogy aztán nyereséget termeljen.

Ha külföldre húz a pénztárcád, keress állást a Határátkelőn! (Norvég is van…)

Természetesen nem példátlan a negatív kamategyenleg (Luxemburg, Svédország és Észtország /!/ is tud ilyet), a mértéke már annál inkább példátlan.

A jelentős költségvetési többlet miatt a norvég állam komoly összeget spórol meg minden évben, tavaly például a bruttó nemzeti összetermék 5,13 százaléka volt a nettó megtakarítás. Ennél többet csak Izland tudott felmutatni. Norvégia államadóssága átlagon aluli, a GDP 42,45%-a volt tavaly.

Ha ez nem lenne elég, minden norvég állampolgárra jut majdnem 180 ezer dollárnyi állami vagyon, ami bőven kompenzálja a 26 ezer dolláros adósságot. Eközben nálunk az egy főre jutó államadósság mellett az állami vagyon további 17 700 dolláros negatív értéket jelent fejenként.

Norvégia nettó pénzügyi vagyona egyébként a GDP 290 százaléka, miközben a második helyen álló Finnországban ugyanez az adat 53,4 százalék, Magyarországon pedig mínusz 66%.

(Fotó: pixabay.com/tpsdave)

Share.

About Author

Leave A Reply