Egy óriási, fojtogató hiány

1

Mi történik akkor, ha rengeteg munkával, megpróbáltatásokon keresztül teljesíted fiatalkori álmod és egyszer csak ott állsz két gyerekkel és elkezdesz valami más után vágyni. Például Julcsiék esetében Magyarország, a szülők, a barátok után?

Julcsi és párja (később férje) rengeteg nehézségen ment keresztül azért, hogy a szakmájukban, orvosként elkezdhessenek dolgozni Spanyolországban. Történetük 2010-ben kezdődött, amikor fél évvel az orvosi egyetem befejezése után nekiindultak Spanyolországnak, hogy ott legyenek rezidensek.

Furcsa módon ebben felkészületlenségük segítette őket, ugyanis már a helyszínen derült ki, hogy a nagyon nehéz vizsgára brutálisan sokan jelentkeznek. De ekkor már nem volt mit tenni…

Végül rengeteg tanulás, szenvedés és munka árán sikerrel túlélték életük „egyik legsötétebb és legnyomasztóbb időszakát”, így kötöttek ki mindketten egy madridi egyetemi kórházban.

A rezidensképzés öt éve gyorsan eltelt, majd 31 évesen, képzése utolsó hónapjában, 2016 áprilisában megszületett Julcsi kislánya, Lajka. Ekkor elköltöztek Madridból Észak-Spanyolországba, az Atlanti-óceán partjára, ahol Julcsi egy kis vidéki kórházban kezdett dolgozni, sokat tanult, és végre kezdte kicsit itthon érezni magát.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Majd megszületett a második gyermekük, Simon is, aki most másfél éves. Mindkét gyerek bölcsődébe jár, kétnyelvűek, szabadok, miközben Julcsiék vettek egy lakást, az óceántól öt percre.

„Csak hát van itt egy óriási, fojtogató hiány. Talán a gyerekek születése óta, amit így-úgy lehet nem észrevenni, nem beszélni róla, de van. Nem volt előre látható és érezhető, még felelősei sincsenek.

Rengeteget töprengek azon, hogy tulajdonképpen mit keresek én itt. Kik lesznek a gyerekeink, milyen nyelven és mit olvasunk nekik, és mit fog nekik jelenteni az, ami nekem körülbelül a mindent, hiszen abból lettem” – írta a wmn.hu-nak.

„A családi történetem, az anyanyelvem, a Duna, az őszi Börzsöny, a népzene, a túrógombóc, amitől a gyerekeim szíve hasad meg, Palya Bea, Grecsó Krisztián és a Quimby. Az édes-bús körgangos pesti házak, a Nyugati pályaudvar (akkor is, ha húgyszaga van) és a MÁV, ami mindig késik (viszont remekül lehet olvasni rajta, ha jut ülőhely). A színház, benne A Pál utcai fiúkkal. A szüleim, akik most tudnának nagyszülői teendőikben igazán megmerítkezni, ne adj’ isten, kiteljesedni” – fogalmazott.

Azzal persze Julcsi is tisztában van, hogy ha Spanyolországban maradnak, a gyermekeik egy nagyjából egészséges társadalomban fognak felnőni, és anyagi gondjaik sem lesznek.

Ők majd az ötvenes éveik elején tisztes anyagi javak közepette fitt testben ehetik majd a polipot az óceán partján…

„Most csak azt érzem, hogy nem szeretném akkor majd a fejemet a falba verni, hogy elmulasztottam valamit, amit meg kellett volna tennem. Hazamenni, oda, ahová igazából tartozom” – írta Julcsi.

A teljes, felettébb tanulságos írást itt találjátok.

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Toth Piroska on

    Remelem hogy Julcsi is es parja is fizetos orvosi egyetemen tanult.
    Egyebkent en meg itthon szegeny orvost nem lattam. Nagyon meg fogjak banni hogy a gyerekek elszakadnak a nagyobb csaladtol.

Leave A Reply